Cum va fi vremea în ultima săptămână a toamnei

În ultima săptămână din noiembrie vremea se va încălzi, maximele termice vor ajunge până la 12 grade Celsius, iar periodic cerul cu soare va fi înlocuit de ploi slabe şi lapoviţă.

Meteo_cald_februarie

Foto: vrancea24.ro

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), o încălzire semnificativă a vremii se va resimţi deja din acest weekend, când la nord vom avea 7-10 grade Celsius, ziua, şi 0-4 grade, noaptea. La sud, ca de obicei va fi şi mai cald: 9-12 grade Celsius în timpul zilei şi până la 6 grade în perioada nocturnă.

La începutul săptămânii următoare mercurul termometrelor va coborî cu câteva grade, după care iarăşi va avansa, astfel încât în ultima zi de toamnă din acest an meteorologii ne promit soare şi 7-12 grade pe întreg teritoriul ţării. Pe alocuri, dimineţile vor uimi prin dantele de brumă sau vor fi acoperite de ceaţă.

Specialiştii afirmă că toamna din 2017 va fi notată în observaţii ca un anotimp deosebit de frumos şi care se încadrează în normele geoteritoriale.

„În mare parte, ne-au ocolit fenomene stihiinice de proporţii care prezintă pericole social-economice – îngheţuri timpurii, viscole şi, dimpotrivă, temperaturi excesiv de ridicate, precum şi ploi abundente ce ar depăşi cu mult norma de precipitaţii şi ar deveni distrugătoare, cum am avut în alţi ani. Toate acestea au permis agricultorilor să scoată în capăt cu succes anul agricol actual şi să pună bune temelii pentru cel viitor”, au afirmat surse de la SHS.

În calendarul popular, ultima etapă a toamnei este caracterizată de mai multe particularităţi, în special confesionale. Astfel, potrivit unor surse, „lăsatul secului, sărbătoare nocturnă (27/28 noiembrie la creştinii ortodocşi de rit vechi) care deschide Postul Crăciunului de şase săptămâni, ocaziona petreceri familiale cu mâncare şi băutură din abundenţă. În aceste zile celebrau Filipii de Toamnă prin alungarea spiritelor rele prin zgomote şi împuşcături, ungerea cu usturoi a uşilor, porţilor şi ferestrelor, îmbunarea păsărilor, în special a vrăbiilor, cu resturile alimentare rămase de la ospăţul nocturn, ca să nu strice roadele recoltelor, întoarcerea vaselor din casă cu gura în jos ca să nu se ascundă în ele spiritele malefice, aflarea ursitei, preziceri despre rodul holdelor”.

Şi pentru că primii fulgi au ajuns numai în nordul ţării, iar în alte zone încă mai sunt aşteptaţi, este bine de ştiut: „Prima zi în care ninge trebuie ţinută minte, pentru a semăna în aceasta dată bostanii, ca să crească mari şi frumoşi”.Categorii:Actualitate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.