În contextul confuziei generate de interpretarea eronată în spațiul public a diferenței dintre asistența macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană și suportul bugetar oferit Republicii Moldova, Guvernul de la Chișinău a făcut câteva precizări într-un comunicat.

Guvernul Republicii Moldova_RM

Foto: Miroslav Rotari / sputnik.md

Guvernul și premierul Pavel Filip au anunțat în comunicările oficiale că suportul bugetar va fi alocat Republicii Moldova până la sfârșitul anului curent, așa cum a reieșit din discuțiile avute la Bruxelles cu comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn. Suportul bugetar va fi alocat pentru realizarea a patru programe prevăzute în bugetul pentru 2017.

Totodată, Guvernul de la Chișinău nu a menționat nicăieri că banii rezultați în urma Acordului privind asistența macrofinanciară, semnat pe 23 noiembrie a.c., la Bruxelles, ar putea să ajungă în Republica Moldova până la sfârșitul anului curent. Acest lucru de altfel ar fi imposibil, având în vedere că în cadrul Acordului au fost stabilite între părți mai multe condiționalități ce urmează să fie îndeplinite în perioada următoare, înaintea eliberării primei tranșe. Asistența macrofinanciară este în sumă totală de 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi acordați sub formă de grant.

Sursa citată atrage atenția la diferența dintre cele două finanțări, suportul bugetar și asistența macrofinanciară, având în vedere că mai multe instituții media le-au prezentat eronat ca fiind unul și același lucru, fapt care a generat confuzie în spațiul public.

Reclame