În R. Moldova crește numărul cazurilor de infectare cu HIV

Numărul cazurilor de infectare cu HIV creşte alarmant. În ultimii trei ani, anual, sunt înregistrate câte 800 de cazuri noi. La sfârşitul anului trecut, peste 11 mii de moldoveni aveau statut de persoană care trăieşte cu virusul imunodeficienţei. Datele au fost prezentate la cea de a şase ediţie a Conferinţei Naţionale HIV/SIDA. Autorităţile vor ca în următorii doi ani gradul de conştientizare şi depistare precoce a maladiei să atingă 90%, scrie trm.md.

SIDA_AIDS

Foto: observator.tv

Potrivit statisticii oficiale, în R. Moldova sunt diagnosticate cu HIV circa 7900 de persoane, deşi se presupune că numărul real ar fi mult mai mare. Mai mult de 50% dintre cazurile de HIV sunt detectate deja la stadiul SIDA. Factorii de decizie din domeniu au drept ţintă atingerea obiectivelor „90-90-90”, adică 90% dintre persoanele HIV-pozitive trebuie să-și cunoască statutul, 90% dintre persoanele care-și cunosc statutul – să administreze tratament antiretroviral, iar 90% dintre pacienții aflați în tratament trebuie să aibă o încărcătură virală suprimată.

„Acesta este un deziderat foarte important şi prioritar, mai ales că suntem abia la mijloc de cale în drumul nostru spre această strategie menţionată. Guvernul şi-a asumat angajamente de a prelua costurile financiare gradual, astfel încât către anul 2020 peste 60% din nevoile financiare să fie acoperite din bugetul public naţional”, a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, potrivit sursei citate.

„Scopul nostru este de a combate prejudecăţile ce ţin de testarea HIV, deoarece acestea dau naştere la discriminare. Să stopăm împreună ignoranţa”, a menționat președinta Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Valentina Buliga.

„Este important ca fiecare să realizeze şi să conştientizeze prezenţa acestei infecţii   şi atunci când au fost în situaţii de risc, să realizeze un test, deoarece realizarea testului HIV, cunoaşterea statutului, oferă o şansă la viaţă pentru cei care sunt infectaţi”, a spus șefa Secţiei supravegherea și controlul HIV/SIDA și hepatitelor virale a Centrului Național de Sănătate Publică, Silvia Stratulat.

Depistarea precoce a infectării cu HIV şi începerea tratamentului imediat este cea mai importantă decizie pentru siguranţa bolnavului şi a familiei acestuia. O confirmă bolnavii seropozitivi participanţi la conferinţă.

„Eu de 20 de ani trăiesc cu HIV, dacă nu erau toate acele eforturi de a îmbunătăţi situaţia bolnavilor HIV/SIDA în ţara noastră, eu pur şi simplu fizic n-aş fi putut fi prezent pe această scenă”, a afirmat directorul Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, Ruslan Poverga.

În perioada 27-29 noiembrie curent, la Chișinău se desfășoară cea de-a șasea ediție a Conferinței Naționale HIV/SIDA. La eveniment participă circa 200 de persoane din întreaga republică, experți internaționali şi factori de decizie care vor elabora măsurile de răspuns orientate spre combaterea epidemiei. Forul este parte a campaniei naționale „Să învingem SIDA împreună!”, organizată cu prilejul zilei de 1 decembrie – Ziua Mondială de combatere SIDA.Categorii:Societate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.