S-a terminat perioada podurilor de flori și a venit vremea faptelor concrete și pragmatice, spune europarlamentarul PPE și scriitorul Traian Ungureanu într-un interviu pentru 10TV, acordat la Bruxelles.

Traian Ungureanu

Traian Ungureanu. Foto: incomemagazine.ro

Europarlamentarul vede implicarea politică a României în Republica Moldova mult mai concretă, bazată pe infrastructură și pe un program de interconectare energetică.

„Aș vedea o implicare românească mult mai pragmatică, mult mai concretă, mai solidă. Sigur, a trecut vremea Podului de Flori, a lacrimilor, aia s-a dus. Acum, în afară de declarațiile bine intenționate și comunicare diplomatică, este nevoie de lucruri concrete, de o infrastructură care să lege mai bine România de Republica Moldova, de un program energetic comun”, a explicat Traian Ungureanu, scrie infoprut.ro.

Unirea Republicii Moldova cu România se va întâmpla mai curând decât ne putem aștepta și posibil altfel decât ne-am imaginat, a precizat europarlamentarul, aducând exemplul Germaniei, care s-a reunificat fără o opoziție din partea Uniunii Europene.

Mai mult, Traian Ungureanu spune că Germania, care a transformat peste 16 milioane de est-germani în cetățeni ai UE peste noapte, nu poate avea niciun drept la replică împotriva unirii Republicii Moldova cu România.

În ceea ce privește propaganda identitară anti-românească a președintelui Igor Dodon legată de „limba moldovenească”, Ungureanu a făcut următorul comentariu: „N-are rost să discutăm lucruri deja lămurite. Nu există limbă moldovenească, decât în terminologia sovietică și, ulterior, rusă și ucraineană. Există limba română. În momentul în care două limbi sunt identice, înseamnă că sunt o singură limbă, nu cred că e mare filosofie. Americanilor nu le este rușine să spună vorbesc limba engleză și nu americana”.

Reclame