Exportul de miere din R. Moldova în UE a crescut simțitor

Exportul de miere din R. Moldova a crescut de la 245 tone în anul 2006 la 3440 tone în 2017. Apicultorii moldoveni  exportă miere preponderent în Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franța, Germania, Spania, s-a menționat în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Național Apicol, organizat vineri de Asociația Națională a Apicultorilor din R. Moldova în parteneriat cu proiectul USAID.

Miere_albine

Foto: doctorulzilei.ro

Potrivit asociației sus-numite, citată de Moldpres, în ultimii cinci ani, producția de miere în R. Moldova este relativ constantă și se ridică la circa 4.000 tone anual, aproximativ 15 la sută dintre care este consumată la nivel local, iar restul este exportată.

Guvernul își propune să impulsioneze dezvoltarea acestui sector, inclusiv prin subvenționarea investițiilor și elaborarea unor politici publice eficiente, a declarat de la tribuna Forumului Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). El a adăugat că există încă un potențial destul de mare nevalorificat. Din circa 6.000 de apicultori care activează actualmente în Republica Moldova, doar în jur de 60 au solicitat în 2017 subvenții în valoare de circa 6 milioane lei.

„Sectorul apicol din Moldova este în ascensiune în ultimii ani și dispune de potențial imens pentru a spori cantitatea de miere produsă și exportată”, a menționat în cadrul Forumului Lynn Vega, directoarea interimară a misiunii USAID Moldova. Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională susține apicultorii prin intermediul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, care oferă granturi pentru apicultori și exportatori, dar și asistență pentru dezvoltarea Asociației Apicultorilor.Categorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.