Creşterea numărului de achitări cu cardul duce la diminuarea economiei tenebre, consideră economistul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniță, potrivit Infotag.

Carduri bancare

Foto: ziare.com

„Dacă în anul 2015 achitările cu cardul a însumat 2,3 mlrd. lei, în anul 2016 această cifră a fost de 3,3 mlrd. lei, iar în acest an ne apropiem de 5 mlrd. lei”, a remarcat Ioniţă.

În opinia expertului, liberalizarea regimului de vize a dus la intensificarea călătoriilor în Europa, unde moldovenii au învățat că este foarte simplu să faci achitările cu cardul.

Ioniţă susţine că, deși există o creșterea exponențială a achitărilor electronice, acestea rămân la un nivel destul de jos în comparație cu statele din UE unde ponderea este de 20%. Dacă se va menține ritmul de creștere atunci în cinci ani Republica Moldova va atinge media europeană.

„În acest an, moldovenii vor achita bunuri și servicii în numerar în sumă de 110 mlrd. de lei, iar achitările cu cardul vor atinge 4%. Mai sunt încă 25 mlrd. lei, care reprezintă economia neobservată, acestea fiind achitările pe care le fac cetățenii când merg la piață”, a spus Ioniță.

El consideră că statul ar beneficia și el de pe urma achitărilor cu cardul, deoarece s-ar diminua economia informală.

„Autoritățile ar vedea toate tranzacțiile care au avut loc. În prezent economia informală are o pondere de 17,8% față de 19,6% în anul 2014”, a precizat expertul.

Reclame