OPINIE. Unirea R. Moldova cu România ar fi cu putință dacă de ea ar avea nevoie Rusia, SUA şi UE

„Oricât ar dori anumite forţe politice şi civice din România şi Republica Moldova ca aceste ţări să se unească, acest lucru nu va fi cu putinţă. Unirea nu s-ar produce decât dacă de ea ar avea nevoie Rusia, SUA şi UE. Pînă atunci, NATO şi UE nu vor să aibă o graniţă pe Nistru”, scrie gazetarul Mihai Conțiu în „Moldova Suverană”.

Mihai Contiu

Mihai Conțiu. Foto: fb.com/mihai.contiu

„Am afirmat deseori că subiectul unirii a fost şi este o afacere politică, una care a şi fost profitabilă şi sub aspect financiar timp peste două decenii. Rolul distructiv pe care l-a avut şi îl are propaganda unionistă se manifestă în plan identitar, iar asta strict pe teritoriul Republicii Moldova, nu şi în România. La nivel politic superior, inclusiv pe vremea preşedinţiei de zece ani a resuscitatului unionist Traian Băsescu, în România nu a existat niciodată un plan în detaliu elaborat în acest sens, aşa cum nu a existat nici o structură guvernamentală care să pregătească reunificarea celor două state. Aceasta este o dovadă clară că unirea celor două state a fost dintotdeauna o afacere politică a unor grupări minuscule, niciodată însă un obiectiv major de ţară pentru România.

Dacă unirea ar fi fost luată în serios la nivel de ţară în România, s-ar fi urmat exemplul a ceea ce se întîmplă în Coreea de Sud, unde există un minister al Reunificării, cu planuri detaliate, pe diverse segmente, infrastructură, probleme economice, sociale, învăţămînt, sănătate, cultură, tot ceea ce înseamnă unirea celor două Corei”, mai scrie Conțiu.Categorii:Opinii

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.