Dosarul Filat: mâine va fi examinată cererea de recurs în anulare

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va examina marți, 12 decembrie, cererea de recurs în anulare în dosarul fostului premier Vladimir Filat, depusă acum trei luni de către Casa de avocatură „Popa și Asociații”. Cererea va fi examinată de către Colegiul Penal al CSJ în lipsa parților, a precizat pentru IPN un reprezentant al Casei de avocatură.

vlad-filat

Vlad Filat. Captură video: privesc.eu

Pe 14 septembrie, avocatul Igor Popa a cerut repetat CSJ casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat și eliberat din detenție. Potrivit avocatului, recursul în anulare a fost depusă deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise la judecarea cauzei.

În cerere, Igor Popa a invocat lipsa publicității ședințelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătorești etc. Avocatul a remarcat faptul că repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunțarea deciziei instanței europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Curtea Supremă de Justiție a respins în februarie anul curent recursul înaintat de către avocatul lui Vlad Filat. CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută sentința de 9 ani de închisoare pentru Vlad Filat pronunțată de către Judecătoria Buiucani.

În luna august, Vlad Filat a depus o cerere la CEDO în care a invocat că pe parcursul procesului de judecată i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale. Și în anul 2015, Vlad Filat a depus o plângere la CEDO care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de detenție pentru abuz în serviciu și corupere pasivă, pornind de la un autodenunț al lui Ilan Shor în care acesta spunea că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani și cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Vlad Filat pledează nevinovat.Categorii:Politică

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. Care recurs? Linistiti-va! Amus vine raportul Kroll, si filat a vostru mai primeste vreo 20 ani!

    Apreciază

  2. Sa vedem cati ani ii vor da lui Filat cand va fi publicat al doilea raport Kroll.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.