În cadrul vizitei de lucru întreprinse la Minsk, premierul Pavel Filip a avut ieri o întrevedere cu omologul său belarus, Andrei Kobeakov.

Filip_Kobeakov

Pavel Filip și Andrei Kobeakov. Foto: gov.md

Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău, cei doi oficiali au menționat dinamica pozitivă a relațiilor moldo-belaruse. În mod special, premierii s-au referit la intensificarea dialogului politic și instituțional din ultima perioadă, subliniind că întrevederile mai dese dau rezultate. Astfel, în primele nouă luni ale anului curent, schimburile comerciale dintre R. Moldova și Belarus au crescut cu peste 10%.

Totodată, Pavel Filip a spus că R. Moldova pledează pentru dinamizarea în continuare a parteneriatului bilateral, inclusiv prin organizarea în prima jumătate a anului viitor la Chișinău a unei noi reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică.

De asemenea, Pavel Filip a declarat că R. Moldova își dorește creşterea numărului de întreprinderi cu capital mixt, subliniind că în acest sens țara noastră oferă o serie de avantaje investitorilor străini. Printre acestea și posibilitatea de a exporta producția în statele membre ale Uniunii Europene, datorită Zonei de liber schimb între R. Moldova și UE. În context, Pavel Filip s-a referit și la importanța semnării între cele două state a Acordurilor privind liberalizarea transportului avia și a transportului auto de mărfuri.

La rândul său, premierul Andrei Kobeakov a spus că Belarus este deschisă pentru intensificarea relațiilor economice și comerciale cu R. Moldova. Oficialul belarus a menționat colaborarea de succes în domeniul asamblării tractoarelor și a troleibuzelor, confirmând interesul pentru asamblarea în comun și a autobuzelor. Printre domeniile prioritare de colaborare dintre Moldova și Belarus au mai fost evidențiate sectorul agroindustrial, zootehnic și cel farmaceutic.

Reclame