Doru Petruți: Vectorul european a înregistrat o cotă record de susținere a populației

Vectorul european a înregistrat un procentaj record de susținere a populației în cel mai recent sondaj IMAS. Acesta a acumulat 60% din susținerea populației, scor care nu s-a mai înregistrat în Republica Moldova de cinci ani. Declarația a fost făcută de Doru Petruți, directorul executiv IMAS, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Moldova-UE

Foto: tass.ru

„E un procent record, dar din care trebuie trase mai multe învățăminte. În momentul în care guvernarea nu produce suficiente evenimente bune și pozitive apreciate de Uniunea Europeană, lucrurile o iau în sens invers. Din moment ce conlucrarea se îmbunătățește, lucrurile astea se văd și în sondaje”, afirmă directorul executiv IMAS.

De asemenea, Doru Petruți susține că topul problemelor indicate de cetățenii moldoveni este în continuare ocupat de problemele de natură economică. Potrivit lui, amploarea problemelor pe care le remarcă cetățenii este mai mică: dacă anterior în sondaje se înregistrau și 40-50% la problemele de natură economică, în sondajul actual acestea sunt menționate în ponderi mai scăzute – 20-30%. „Vorbim despre o oarecare diminuare a amplitudinii cu care respondenții remarcă aceste probleme, dar aceasta nu înseamnă că ele au dispărut”, spune Doru Petruți.

Referitor la încrederea cetățenilor în instituții, Doru Petruți menționează că în pofida faptului că tabloul general rămâne încărcat negativ, după un an de aflare în exercițiu a guvernării actuale, o parte dintre cetățeni încep să fie mai deschiși și mai toleranți la mesajul venit dinspre guvernare și încep să-i acorde puncte pe măsură ce agenda creată de aceasta se schimbă semnificativ.

Față de politicienii de top menționați în sondaj – Igor Dodon, Maia Sandu și Pavel Filip – oamenii au așteptări și dorințe mai mari decât ceea ce reușesc ei să facă. „Pentru politicieni mai aproape de mijlocul clasamentului, scorul de credibilitate este mai mare, dar așteptările față de ei nu sunt atât de mari”, spune Doru Petruți.

Analistul Cornel Ciurea susține că sondajul IMAS arată că oamenii nu pun semn de egalitate între regimul oligarhic, furtul miliardului și problemele cu care se confruntă zi de zi.

„Vedem că pentru moment există un gen de oboseală și plictis față de subiecte cum ar fi furtul miliardului și raportul Kroll și este și normal să existe”, afirmă analistul.

Cornel Ciurea susține că se observă o tendință de scădere a încrederii față de Partidul Socialiștilor și o creștere a Partidului Democrat, ceea ce este oarecum ciudat din punctul de vedere al mesajelor politice. O parte a electoratului socialiștilor pare să se îndreaptă spre democrați.

Analistul susține că cifrele referitor la vectorul european cumva ruinează vechile truisme în ceea ce privește politicul din Republica Moldova și împărțirea țării în două tabere: pro-estică și pro-vestică.

„Am senzația că în societate există grupuri de oameni care trec în permanență de la pro-estici la pro-vestici și invers”, spune Cornel Ciurea.

Ultimul sondaj IMAS, apărut pe 12 decembrie, arată că chiar dacă tabloul general rămâne negativ, mai mulți indicatori înregistrează trenduri pozitive: direcția în care se îndreaptă lucrurile este considerată bună de 22%, raportul dintre optimiști (30%) versus pesimiști (23%) este unul pozitiv, iar încrederea Guvernului a depășit și ea pragul anterior (21% in acest sondaj). Referitor la vectorul țării, se înregistrează o cifră record de 60% privind dorința de aderare la Uniunea Europeană – este cel mai ridicat procent înregistrat în ultimii ani, opțiunea privind Uniunea Euroasiatică fiind la peste 15% distanță.

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda PDM.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

4 răspunsuri

 1. Totusi oamenii fac usor diferenta intre UE si UV, lumea s-a saturat sa ramina in zona de influienta a Rusiei. Majoritatea vor dezvoltare si democratizarea statului Republica Moldova.

  Apreciază

 2. Din momentul in care guvernarea a inceput sa indeplineasca conditiile aAcordului de asociere si sa se atirne sefrios fata de angajamentele luate, Am primit asistenta si ajutor din partea UE si cetatenii au apreciat asta.

  Apreciază

 3. În acest context, recenta modificare a Constituției este foarte binevenită!

  Apreciază

 4. Sa vedeti cotele Pro Europenilor dupa jumate de an cât spatiul mediatic va fi curatit de propaganda rusa in urma votarii proiectului Partidului Democrat de combaterea propagandei.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.