Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Andreas Peschke, împuternicit special pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei. În cadrul întrevederii, Dodon și-a exprimat „profunda recunoştinţă” pentru sprijinul considerabil acordat de Germania ţării noastre.

Dodon_Peschke

Igor Dodon și Andreas Peschke. Foto: fb.com/dodon.igor

Într-o însemnare pe Facebook, Dodon a remarcat „contribuţia substanţială” pe care o aduce de mai mulţi ani Germania la dezvoltarea procesului de negocieri în reglementarea problemei transnistrene.

„Rămânem în continuare pe poziţia necesității unui consens în identificarea modelului de reglementare politică a diferendului transnistrean şi a dezvoltării post-conflict a Moldovei. În acest context, o anumită valoare revine înţelegerilor din cadrul formatului «5+2», care au cunoscut un nou impuls datorită Protocolului de la Berlin, semnat în iulie, 2016. Protocolul de la Berlin din 2016 şi întrevederile mele cu liderul Transnistriei din anul 2017 au contribuit la semnarea unor protocoale cu privire la realizarea mai multor măsuri din pachetul «4+4», menite să sporească gradul de încredere între cele două maluri ale Nistrului”, a scris Dodon, dând asigurări că poziţia Germaniei va contribui la reducerea tensiunilor în regiune şi la intensificarea eforturilor comunităţii internaţionale pentru realizarea unei „reglementări politice cuprinzătoare” a diferendului transnistrean.

În contextul consolidării legăturilor moldo-germane, prin intermediul lui Andreas Peschke, Dodon a adresat preşedintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, invitaţia de a efectua o vizită oficială în R. Moldova.

Potrivit șefului statului, transparenţa şi deschiderea vor permite implicarea tuturor părţilor interesate în asigurarea securităţii, dezvoltarea R. Moldova, precum şi în susţinerea eforturilor de întărire a stabilităţii în spaţiul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

La întrevedere lui Dodon cu Peschke a participat și ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Julia Monar.

Reclame