Ţambalagiul şi dirijorul Vasile Crăciun, profesor universitar, şef de catedră la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Maestru în Artă, unul din fondatorul școlii naționale de țambal, s-a stins din viaţă sâmbătă dimineaţă, la vârsta de 71 de ani, potrivit Moldpres.

Vasile Craciun

Vasile Crăciun. Foto: moldpres.md

Într-un mesaj de condoleanţe, postat pe reţelele de socializare, conducerea Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice menţionează că Vasile Crăciun a fost un promotor neobosit al folclorului românesc și al instrumentelor populare, întemeietorul artei aranjamentului pentru țambal în spațiul dintre Nistru şi Prut, autor a circa 30 de creaţii muzicale originale pentru orchestra de muzică populară, ansamblu de violoncelişti şi violonişti, protagonistul primului recital la țambal din Republica Moldova.

S-a născut  la 14 octombrie 1946 în satul Vânători, raionul Nisporeni. Încă fiind elev, în 1958 a fost selectat pentru Şcoala coregrafică de pe lângă Teatrul Mare din Moscova. Peste un an, schimbă baletul pe ţambal, pe care l-a studiat mai întâi la Şcoala medie de muzică „Eugen Coca” (astăzi Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu, 1959-1965), cu profesorii Valentin Vilinciuc şi Ion Grosu şi la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău (1965-1970).

În ultimii ani de şcoală, cântă în taraful lui Isidor Burdin de la Casa Tineretului, iar în 1964 e invitat la Ansamblul de Tineret al Filarmonicii, condus de Lucian Cocea. În anii 1967-1970 a fost ţambalagiu în Orchestra de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii din Chişinău, dirijată de Dumitru Blajinu. Din 1970 este lector, iar din 1977 – şeful catedrei dirijat orchestră de instrumente populare. Printre discipolii săi găsim multe nume de referință ale muzicii: Petre Dabija, Gheorghe Şevcișin, Vasile Panainte, Valeriu Luţă, Nichita Comendant, Igor lachimciuc, Ghenadie Platon, Alexandru Șura ș.a

Cei care l-au cunoscut îi vor putea aduce un ultim omagiu luni, 18  decembrie, în Sala de ritualuri „Ritus” de pe strada Doina din Chişinău, între orele 10.30 şi 12.30. Vasile Crăciun va fi înmormântat la Cimitirul „Sfântul Lazăr” din capitală.

Reclame