Ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, a fost chemat la Chişinău pentru o perioadă nedeterminată, a anunțat azi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE).

Andrei Neguta

Andrei Neguţa

„În legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri, MAEIE a decis chemarea la Chişinău pentru consultări a Ambasadorului Andrei Neguţă, pe o durată nedeterminată”, scrie într-un comunicat al MAEIE.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor urmează a fi examinate căile pentru depăşirea situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldoveneşti și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc.

Într-un mesaj publicat pe Facebook în limba rusă, Dodon a menționat că este indignat de decizia autorităților, care nu înseamnă altceva decât retrogradarea nivelului relațiilor diplomatice cu partenerul strategic – Federația Rusă. Dodon a mai spus că gestul Chișinăului este o acțiune neprietenoasă în ajunul vizitei pe care o are planificată la Moscova, la invitația omologului său rus, Vladimir Putin.

Neguța a preluat funcţia de Ambasador al R. Moldova la Moscova în luna mai curent. Anterior, acesta a ocupat postul de președinte al Comisiei parlamentare pentru politică externă, iar după alegerea lui Igor Dodon în funcţia de Preşedinte al R. Moldova a preluat şi fotoliul de consilier pentru politică externă al șefului statului.

La sfârșitul lunii mai curent, cinci diplomați ruşi au fost declaraţi persona non grata în R. Moldova. Expulzarea diplomaţilor ruşi a survenit pe fundalul unor relaţii tensionate între Chişinău şi Moscova. La începutul lunii martie, președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip l-au convocat pe ambasadorul rus la Chișinău, pentru a-i prezenta o notă de protest, în legătură cu acțiunile abuzive din partea unor servicii speciale ruseşti la adresa demnitarilor moldoveni.

Reclame