Procesul secesionist din Catalonia a fost un „episod de lipsă de loialitate” faţă de catalani şi un „fals”, deoarece promotorii săi ştiau că nu este viabil, a declarat luni, în Senat, vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria, relatează AFP.

Soraya Saenz de Santamaria

Soraya Saenz de Santamaria. Foto: romaniatv.net

„Procesul secesionist a fost cel mai grav episod de lipsă de loialitate din istoria democraţiei noastre”, a declarat numărul doi al guvernului, într-o comisie a Senatului.

„Însă cea mai gravă lipsă de loialitate a fost în detrimentul catalanilor care se pot simţi în mod legitim independenţi”, a adăugat ea.

Soraya Saenz de Santamaria a dat totodată asigurări că structurile statului care ar fi trebuit să fie pregătite nu erau decât „note pe o agendă” şi, în particular, separatiştii îşi spuneau că acest lucru este „imposibil”.

Vicepreşedintele Consiliului de Miniştri spaniol a făcut aceste declaraţii prezentând luni în Senat bilanţul activităţii sale în fruntea Cataloniei, regiune asupra căreia guvernul de la Madrid a preluat conducerea directă după încercarea de secesiune din 27 octombrie. În principiu, imediat ce un nou guvern va prelua conducerea regiunii, această punere sub tutelă va înceta.

Discursul oficialului spaniol are loc în plină campanie electorală înainte de alegerile regionale programate joi, în urma cărora separatiştii speră să nu-şi piardă majoritatea.

„Mâna dreaptă” a premierului Mariano Rajoy a profitat de ocazie pentru a face cunoscut că separatiştii s-au folosit de fondurile regionale pentru a-şi atinge obiectivele, acuzându-i că au alocat peste 10 milioane de euro reprezentanţelor lor „diplomatice” din străinătate „în timp ce servicii spitaliceşti întregi au fost închise”.

Agerpres

Reclame