Bulgaria face un pas decisiv în combaterea corupției

Parlamentul de la Sofia a adoptat miercuri, cu doar câteva zile înaintea preluării de către Bulgaria a preşedinţiei semestriale a UE, o lege anticorupţie cerută de mult timp de Comisia Europeană, informează Agerpres.

Bulgaria

Foto: investmentsbg.com

Conform noii legi, o instituţie unică va înlocui mai multe organe existente care, potrivit executivului comunitar, nu au obţinut rezultate concrete. Şeful noii instituţii va fi numit de parlament şi nu de către preşedinte.

Actualul şef al statului bulgar, Rumen Radev, susţinut de opoziţia social-democrată, şi-a anunţat intenţia de a se opune prin veto noii legi.

Opoziţia a criticat legea care nu serveşte, în opinia sa, „decât la a răspunde formal cererilor Bruxellesului” fără a furniza, totuşi, garanţii ale eficienţei pe fond, în contextul în care Bulgaria va deţine, în primul semestru al anului viitor, preşedinţia prin rotaţie a UE.

Două precedente proiecte de legi care autorizau denunţurile anonime au fost respinse în ultimii doi ani, majoritatea parlamentară estimând că drepturile persoanelor vizate nu erau garantate.

Potrivit Transparency International, Bulgaria este ţara unde nivelul perceput al corupţiei este cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

De la aderarea la UE în 2007, Bulgaria şi România fac obiectul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) impus de Comisia Europeană pentru monitorizarea progreselor înregistrate în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei.Categorii:Externe

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.