Un grup de deputați din Comisia juridică, numiri și imunități a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al R. Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului.

Igor Dodon

Igor Dodon. Foto: Moroslav Rotari / sputnik.md

Sesizarea a fost transmisă Curții Constituționale în vederea evitării blocajului instituțional, notează Radio Chișinău.

„Am solicitat Înaltei Curți să soluționeze acest blocaj instituțional generat de refuzul deliberat al Președintelui țării de a numi repetat unii membri ai Guvernului. Contăm că această sesizare să fie examinată în regim de urgență”, a declarat deputatul Sergiu Sârbu, citat de un comunicat al Parlamentului.

Curtea Constituțională a înregistrat sesizarea deputaților și urmează să pronunțe Avizul.

Amintim că șeful statului a respins, astăzi, pentru a doua oară candidaturile la funcțiile de miniștri, propuse de Guvern săptămâna trecută.

Într-un caz anterior, Curtea a decis că șeful statului poate fi suspendat din funcție temporar dacă refuză să semneze decrete, deși este obligat de Legea Supremă, și că acestea pot fi semnate de un președinte interimar. Soluția respectivă a fost aplicată deja pentru numirea ministrului Apărării, în luna octombrie.

Guvernarea de la Chișinău a desemnat șapte noi membri ai Cabinetului de miniștri, din totalul de 13, declarând că este necesară realizarea mai rapidă a unor reforme.

Reclame