Cum va evolua relaţia RM-UE în 2018. Opinia unui fost consilier prezidențial

Asistenţa macro-financiară de 100 de milioane de euro, condiţionată, pe care o aşteaptă autorităţile din partea UE, în 2018, depinde de îndeplinirea acelor criterii adunate într-o listă cu 28 de condiţionalităţi, subliniază fostul consilier prezidenţial Vlad Ţurcanu, în cadrul unei emisiuni la Radio Chişinău.

Vlad Turcanu

Vlad Țurcanu. Foto: radiochisinau.md

„Asta ar însemna că în următoarele luni, şi acesta este unul din motivele pentru care s-a remaniat guvernul, actuala guvernare să încerce să facă lucruri pe care nu a reuşit în ultimii doi ani. Se va reveni, probabil, la reforma administrativă centrală şi locală. În sectorul energetic se aşteptă să fie puse în aplicare proiecte despre care se vorbeşte de mai multă vreme. Între timp, anul acesta au devenit clare sursele de finanţare din partea BERD şi BEI şi din partea UE, care acordă 40 de milioane de euro numai pentru construcţia liniei electrice aeriene Isaccea – Vulcăneşti – Chişinău. este exact ceea de ce are nevoie sistemul energetic al RM – de o alternativă. Apropo, doar o mică parte din fondurile disponibile ale BERD au fost utilizate anul acesta, din cauza eşecul răsunător s-a înregistrat la drumuri. Ministerul Transporturilor a eşuat în a promova şi a cere finalizarea arterei rutiere Chişinău-Ungheni.

Cred că ce va încerca să facă actuala putere, pentru a îmbunătăţi relaţiile cu UE, va fi să producă legile cerute de UE şi să evolueze în această zonă a infrastructurii, pentru a demonstra că face măcar ceva. Pentru că în ceea ce priveşte eradicarea corupţiei, e greu de presupus că se va întâmpla ceva spectaculos în acţiunile Procuraturii, sistemului judecătoresc etc. Nu am primit anul acesta suficiente confirmări că procesul a început, deşi aceasta este o condiţionalitate de primă mărime a UE.

Îmbunătăţirea climatului de afaceri nu se poate face în câteva luni. Şi aceasta ar fi o acţiune importantă, în condiţiile în care creşterea PIB se datorează în mare parte consumului, nu investiţiilor, care sunt minime. Cea mai importantă investiţie se aşteaptă probabil în ianuarie, când Banca românească Transilvania va cumpăra Victoria Bank, iar Banca Naţională a acceptat tranzacţia. În felul acesta s-ar putea clarifica nişte aspecte asupra cărora insistă UE după frauda bancară din 2014 – stabilizarea sistemului bancar”, susţine expertul.Categorii:Opinii

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.