Curtea Constituțională (CCM) a admis demersul unui grup de deputați din Parlametul de la Chișinău, depusă pe 28 decembrie 2017, privind suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon, pentru a debloca procesul de desemnare a noilor miniștri în Guvern.

Igor Dodon. Foto: Moroslav Rotari / sputnik.md

Magistrații CCM au reiterat că șeful statului este în drept să refuze o singură dată o candidatură a unui membru al Guvernului, iar dacă premierul o propune în mod repetat, șeful statului este obligat să o accepte.

Astfel, magistrații CCM au declarat că președintele a refuzat în mod deliberat candidaturile la funcțiile de miniștri și a fost declarat ca fiind în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile funcției.

Astfel, decretele de desemnare a noilor miniștri în funcții vor fi semnate fie de către premierul Pavel Filip, fie de către speakerul Andrian Candu, notează realitatea.md.

Prezentul aviz este definitiv și nu se supune căilor de atac.

Președintele Igor Dodon a admis decretele de demitere a celor cinci ex-miniștri și a unui vicepremier, dar a respins în mod repetat noile candidaturi la funcțiile de miniștri și un vicepremier, înaintate de coaliția de guvernare.

O situație similară s-a produs în luna octombrie a anului trecut, când Dodon a respins în mod repetat candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Atunci, în urma unuei decizii a CCM, șeful statului a fost suspendat temporar, iar decretul de numire a lui Sturza în funcție a fost semnat de către președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Reclame