2017, anul epurării corupţilor din conducerea Moldovei

2017 va intra în istoria Republicii Moldova ca fiind anul epurării corupţilor din conducerea ţării. Din primăvara trecută şi până în prezent, doi miniştri, doi viceminiştri, tot atâţia foşti deputaţi, dar şi primari din oraşe importante ale ţării, au fost reţinuţi de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). Toţi sunt bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi dare sau luare de mită sub diferite forme. Dacă în unele cazuri învinuiţii şi-au recunoscut vina şi şi-au primit sentinţa, în altele, dosarele se află încă pe rol.

Catuse_mita_politia

Foto: cna.md

Pe 15 martie 2017 procurorii şi ofiţerii CNA au descins în biroul ministrului Agriculturii, Eduard Grama. După mai multe percheziţii, demnitarul a fost plasat în arest preventiv. Dosarul pornit era legat de înstrăinarea a 30 de hectare de teren din comuna Stăuceni, care aparțineau Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie, aflat în subordinea Ministerului Agriculturii. După trei luni de examinări, dosarul a fost trimis în judecată, iar Eduard Grama – eliberat sub control judiciar.

La sfârşitul aceleiaşi luni, viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a fost escortat la CNA. Din spusele procurorilor, oficialul ar fi cumpărat de la o întreprindere un imobil de un milion de lei. El şi-a recunoscut vina, iar pedeapsa primită s-a rezumat la o amendă de 15 mii de lei.

Pe 27 aprilie, ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost vizat într-un dosar de corupţie şi, într-un final reţinut. Chirinciuc a fost filmat cu o cameră ascunsă cum transmitea un pachet cu bani unei persoane, pentru a muşamaliza o problemă.

Chirinciuc este suspectat că ar fi  făcut presiuni pe unii câştigători ale licitaţiilor finanţate de organizaţiile europene pentru a ceda o parte din lucrări, unor firme afiliate acestuia. În august, fostul ministru a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare.

Lista arestărilor pentru corupţie la Guvern o încheie Maria Cărăuş, fosta viceministră a Finanţelor. După luni de documentare s-a constatat că ea ar fi încercat să convingă administraţia Spitalului Clinic Republican că transferul a 15 milioane de lei de la Guvern depinde exclusiv de ea, iar pentru acest serviciu i s-ar cuveni cinci la sută din sumă.

Pe 25 mai, fostul deputat Chiril Lucinschi intră în vizorul CNA pentru posibila implicare în frauda bancară de la cele trei bănci devalizate. Se presupune că Lucinschi ar fi spălat prin intermediul acestora, bani în proporţii deosebit de mari. Dosarul este încă în proces de examinare.

Tot în aceeaşi zi, biroul primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost luat cu asalt de ofiţeri şi procurori. După ore de verificări, seara târziu, Chirtoacă a fost reţinut în izolatorul CNA. Primarul ar fi desemnat câştigător în proiectul parcărilor cu plată din capitală o companie germană, fără a supune la vot, chestiunea în Consiliul Municipal Chişinău. Chirtoacă a fost de curând eliberat din arest la domiciliu şi se află sub control judiciar.

Cea mai răsunătoare condamnare a anului este cea a primarului de Orhei, Ilan Shor. Prima instanţă l-a condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru delapidarea a cinci miliarde de lei de la Banca de Economii. Totuşi, el este în libertate  și aşteaptă decizia Curţii de Apel.

Tot în cazul fraudelor bancare de la BEM, Banca Socială şi Unibank, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Într-un alt dosar de încercare de mituire a ofiţerilor de la Pantera, el a primit alţi 12 ani de puşcărie.

2017 a fost unul cu ghinion şi pentru fostul premier, Vlad Filat. În încercarea de a-l scoate din puşcărie, avocaţii lui au făcut recurs la Curtea Supremă de Justiţie, unde au cerut ca acesta să fie eliberat. Ultima instanţă de atac a respins însă cererea şi a menţinut hotărârea anterioară a Curţii de Apel Chişinău.

trm.mdCategorii:Societate

Etichete:, , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.