Rusia avertizează SUA în legătură cu protestele din Iran

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, avertizează Statele Unite să nu se amestece în afacerile interne ale Iranului, în contextul în care republica islamică este zguduită de proteste, şi acuză Washingtonul că vrea să folosească aceste tulburări cu scopul de a submina acordul în dosarul nuclear iranian, relatează News.ro citând The Associated Press.

SUA-Rusia

Foto: clubhousenews.com

„Avertizăm Statele Unite să nu se amestece în afacerile interne ale Iranului”, a declarat Riabkov joi, citat de agenţia Tass.

Washingtonul „este tentat să folosească protestele pentru a ridica noi probleme cu privire la JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action, Planul de acţiune cuprinzător comun” care limitează programul nuclear iranian prin restricţionarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului pe o perioadă de zece ani.

Vicepreşedintele american Mike Pence a declarat miercuri că Statele Unite vor ca un acord să dureze mai mult. El i-a îndemnat pe tinerii iranieni implicaţi în proteste de stradă antiguvernamentale la Teheran să considere Statele Unite drept un „aliat natural” în căutarea lor a libertăţii şi democraţiei.

În acest interviu acordat postului Vocea Americii, miercuri, la Casa Albă, vicepreşedintele american a subliniat că „poporul american este alături de poporul care iubeşte libertatea în Iran şi în lume”. „Eu cred că este un moment foarte plin de speranţă”, a apreciat el.

„Scopul meu… rugăciunea mea este ca poporul iranian – o populaţie tânără, o populaţie bine educată – să înţeleagă că Statele Unite ale Americii, poporul acestei ţări sunt aliaţii lor naturali. Vrem să-i vedem realizând un viitor liber şi democratic. Vrem să-i vedem îndepărtându-se de un regim care continuă să ameninţe lumea”.

Pence a insistat asupra diferenţei între susţinerea protestatrilor iranieni de către preşedintele Donald Trump şi administraţia sa şi tăcerea Casei Albe atunci când au avut loc proteste antiguvernamentale în Iran în 2009, la începutul preşedinţiei lui Barack Obama.

El a apreciat că îndemnurile lui Trump la libertate în Iran sunt „foarte coerente cu rolul Americii de campion al libertăţii”. Însă Statele Unite sunt de asemenea pregătite să acţioneze în vederea susţinerii protestatarilor.

„Pot să vă asigur că Statele Unite sunt alături de poporul iranian care vrea un viitor mai bun şi mai liber”, a subliniat el.

Pence a insistat că Washingtonul este pregătit să acţioneze în numele protestatarilor, însă nu a precizat ce ar putea să facă administraţia Trump în acest sens.

„Sunt extraordinar de multe lucruri pe care Statele Unite şi ţări din lume le pot face pentru poporul iranian, dacă el continuă să-şi susţină libertatea, să lupte pentru schimbare şi să respingă ideologia radicală care le-a invadat ţara şi continuă să disece lumea mai larg prin exportul terorismului”, a spus el.Categorii:Externe

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.