La două luni după ce au fost deferiţi justiţiei, trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa, Procuratura Generală (PG) anunţă că a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală în privinţa altor 13 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie, acuzaţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa victimei.

Andrei Braguta

Foto: agora.md

„După ce fusese maltratat de cei patru codeţinuți, a doua zi, cetăţeanul Andrei Braguța a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămână (17 – 23 august 2017), a fost deţinut în condiţii ce nu corespund standardelor de deţinere a persoanelor. Deţinerea în condiţii nocive a victimei a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de expertiză medico-legală, a condus direct la survenirea decesului respectivului deţinut”, se spune în comunicatul emis de PG.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la trei la opt ani de închisoare sau amendă de la 67.500 de lei până la 80 de mii de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de la cinci la zece ani.

Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017, după un incident cu poliția de patrulare, iar pe 26 august a decedat în Penitenciarul nr. 16 „Pruncul”.

Reclame