Carburanții s-au scumpit cu peste 60 de bani pe litru

Cea mai solicitată benzină Premium-95 va fi comercializată, în perioada 10-23 ianuarie, 18.22 lei per litru, iar motorina – 16.32 lei. Anunțul a fost făcut marți de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Carburanti_peco_benzina_motorina

Foto: moldpres.md

Astfel, benzina s-a scumpit cu 68 de bani per litru, iar prețul la pompă la motorină a crescut cu 60 de bani.

Potrivit ANRE, citată de Moldpres, prețurile plafon pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, începând cu 10 ianuarie 2018, includ noile accize pentru anul curent în conformitate cu Codul fiscal. De la 1 ianuarie curent, accizele pentru o tonă de benzină au crescut de la 4560 de lei la 4961 de lei (cu 8,79 la sută mai mult față de anul 2017) și pentru o tonă de motorină de la 1926 de lei la 2092 de lei (cu 8,62 la sută mai mult comparativ cu anul trecut).

Preţul petrolului a atins, la 9 ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, din cauza îngrijorării investitorilor legată de impactul tulburărilor din Iran asupra ofertei, a măsurilor luate de OPEC şi producători din afara organizaţiei pentru reducerea producţiei şi a temperaturilor deosebit de reci din Statele Unite, care duc la creşterea cererii, precum și eventualitatea înăspririi sancțiunilor față de Iran.

În plus, stocurile din SUA au scăzut peste aşteptări, continuând tendinţa consemnată în ultima perioadă de cel mai mare consumator de petrol din lume, informează Reuters. Stocurile de produse distilate şi de benzină au crescut însă puternic, ca urmare a activităţilor intense ale rafinăriilor.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pe piaţa internaţională, a atins în amiaza zilei de ieri un maxim de 68,07 dolari pe baril. Preţul ţiţeiului de referinţă pe piaţa americană a avansat până la 62,07 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după luna mai 2015.Categorii:Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.