Importul produselor petroliere prin frontiera de est a R. Moldova va fi extins

Importul produselor petroliere prin frontiera de est a R. Moldova pentru agenții economici din regiunea transnistreană a fost extins până la 1 iulie 2018, potrivit unei modificări operate ieri de Guvern la propria decizie din 9 noiembrie 2016.

tir_cisterna_petrol

Foto: adevarul.ro

Hotărârea din 9 noiembrie prevedea vămuirea la postul vamal Bender-2 a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei Novosaviţkaia – Cuciurgan până la data de 31 decembrie 2016. Decizia respectivă a fost luată, după ce în luna august 2016, Ucraina a sistat importul produselor petroliere pentru regiunea transnistreană pe calea ferată, prin punctele de trecere a frontierei Colbasna – Slobodca şi Cuciurgan. Ca urmare, traficul carburanților a fost redirecţionat prin punctul de trecere a frontierei Ocniţa, ulterior produsele petroliere fiind transportate la stațiile de cale ferată Râbnița și Bender-2.

Decizia a fost în vigoare până la 31 decembrie 2016, iar ulterior a fost prelungită prin hotărâre de Guvern până la 1 iulie 2017, respectiv, până la 31 decembrie 2017. La staţiile de cale ferată Râbniţa şi Bender-2 de la 31 decembrie 2017 a fost instituit un mecanism de control vamal comun, care permite exportul mărfurilor direct prin regiunea transnistreană sub controlul deplin din partea Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Ca efect economic, decizia dată scurtează drumul de transportare a mărfurilor cu aproximativ 400 de kilometri, fapt care corespunde intereselor companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Actualmente părţile examinează posibilitatea prelungirii termenului de valabilitate a Deciziei protocolare „Privind principiile reluării plenare a circulaţiei trenurilor mărfare prin regiunea transnistreană” până la 31 decembrie 2018 şi, din aceste considerente, a şi fost iniţiată procedura de prelungire a termenului acţiunii Hotărârii de Guvern respective pentru următoarele 6 luni, cu posibilitatea prolongării ulterioare.Categorii:Economie

Etichete:, ,

3 răspunsuri

  1. Sper ca asta sa influienteze pozitiv preturile la carburanti. Vrem carburanti mai ieftini.

    Apreciază

  2. Observăm că ultima întrevedere în formatul 5+2, începe să dea rezultate, pas cu pas, lucrurile încep să se îndrepte într-o direcție pozitivă.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.