OPINIE. Rusia a capturat controlul asupra minților oamenilor în spațiul nostru

Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, susține că Federația Rusă a capturat controlul asupra minților oamenilor prin finanțarea generoasă a sute de portaluri și de televiziuni în spațiul nostru. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Igor Munteanu a calificat reacția diplomației ruse la legea pentru modificarea Codului Audiovizualului drept „propagandă curată”, transmite IPN.

Igor Munteanu_lansare de carte

Igor Munteanu. Nicu Stamatin / ipn.md

Igor Munteanu consideră că reacția purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care a acuzat partidul de guvernământ că promovează politici antirusești şi că trebuie să existe reacții nu numai din partea OSCE, ci din partea tuturor structurilor europene, pentru că e un atac la dreptul fundamental al populației privind accesul liber la informație, este propagandă curată.

„În primul rând, ea acuză de rusofobie, atunci când toată lumea știe că, de fapt, Federația Rusă practică românofobia, încurajând curentele politice care sunt favorabile intereselor sale și finanțează aceste grupuri. Și asta se referă de la Partidul Socialiștilor până la Usatîi și până la regimul separatist care există în stânga Nistrului”, a notat Igor Munteanu.

Directorul IDIS „Viitorul” a declarat că urmează să ne convingem de faptul că există seriozitate și capacitate instituțională de a aplica legea anti-propagandă. Problema de substanță este că Republica Moldova este supusă unei agresiuni mediatice rusești, pe lângă importantele deficiențe la implementarea tratatului de prietenie și tratatului politic dintre Federația Rusă și Republica Moldova, acolo există foarte mari probleme. Și aceste probleme sunt legate de faptul că Federația Rusă privește Republica Moldova ca o colonie a sa, pe care nu vrea s-o elibereze din îmbrățișarea sa de fier și aplică foarte multe instrumente neocoloniale, embargo economic, ca răspuns la dorința Republicii Moldova de a semna un Acord de Asociere; prezența trupelor rusești, care sunt considerate, prin decizia Curții Constituționale, o amenințare și o ocupare a teritoriului etc.

Potrivit modificărilor operate la Codul Audiovizualului, spre retransmisie nu vor fi admise programele de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada și statele membre ale Convenției Europene cu privire la televiziunea transfrontalieră. Legea a fost publicată în ediția din 12 ianuarie a Monitorului Oficial și radiodifuzorii au 30 de zile la dispoziție pentru a se conforma prevederilor. După adoptarea Legii pentru modificarea Codului Audiovizualului de către Parlamentul Republicii Moldova, Federația Rusă a amenințat cu „acțiuni de răspuns”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că această lege denotă politici „anti-rusești” şi „abateri tot mai grave de la normele democratice”.Categorii:Opinii

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.