Mihai Eminescu, omagiat la 168 de ani de la naştere

Poetul naţional Mihai Eminescu a fost omagiat astăzi în Chişinău, la 168 de ani de la naştere. Evenimentul face parte din suita de acţiuni culturale, organizate de Ziua Naţională a Culturii, sărbătorită în aceeaşi zi în R. Moldova, precum şi în România.

Eminescu

Foto: moldpres.md

Cu această ocazie, în dimineaţa zilei, la bustul său de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” au depus flori Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, ministrul Educaţiei Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, deputaţi, miniştri, politicieni, scriitori, oameni de cultură, admiratori ai creaţiei eminesciene.

Tot aici a avut loc un recital de poezie şi muzică, precum şi un moment de evocare a personalităţii poetului, susţinut de oameni de cultură şi artă. În alocuţiunea sa, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a menţionat că Mihai Eminescu a creat în fond cultura spirituală a neamului nostru. Potrivit oficialului, cel mai frumos omagiu adus poetului ar fi să ne aplecăm asupra operei sale. Totodată, Monica Babuc a afirmat că tot astăzi, sărbătorim şi Ziua Naţională a Culturii, subliniind că atâta timp cât vom sărbători această zi, atâta timp vom exista ca neam.

Secretarul de Stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în cadrul Guvernului României, Veaceslav Şaramet, a remarcat că prin tradiţie, cultură şi limbă vom dăinui ca popor. În context, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă, a menţionat că există în ADN-ul nostru mai mulţi creatori de frumos.

Recitalul a fost urmat de inaugurarea la Rondul din spatele statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt a expoziţiei „Mihai Eminescu… În mine bate inima lumii!”. Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Valeriu Matei, a afirmat că expoziția urmărește parcursul biografic al poetului, prezentând o serie de documente și fotografii ale poetului, fragmente de proză, articole, poezii și scrisori.

Tot astăzi, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost inaugurată expoziția-eveniment cu genericul „Patrimoniul cultural al Republicii Moldova în context european”, la Muzeul Naţional al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” – o expoziție de noi achiziții, iar la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei  – expoziţia de fotografie „Monumente, cetăți și mănăstiri”, autor – Andrei Viziru. Cele 31 de imagini, realizate în decursul anilor 2002-2017, aduc în atenția publicului o serie de monumente care fac parte din patrimoniul cultural al Republicii Moldova, României și Ucrainei – cetăți, mănăstiri, biserici, rezervații peisagistice, centre urbane, sculpturi monumentale.

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani, România. S-a stins din viaţă pe 15 iunie 1889 la Bucureşti. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti. La 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Ziua Naţională a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului la 12 aprilie 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul culturii. Celebrată în diferite ţări în mod diferit, Ziua Naţională a Culturii în Republica Moldova este dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale. Tot în aceeaşi zi, în România este sărbătorită, din 2010, Ziua Culturii Naţionale.

MoldpresCategorii:Cultură

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.