Inițiatorii referendumului legislativ nu renunță la ideea anulării sistemului mixt

Inițiatorii referendumului republican legislativ privind abrogarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral, fiind aplicat sistemul mixt de vot susțin că nu vor renunța la această idee chiar dacă CEC a respins înregistrarea grupului de inițiativă. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

CEC_urna_vot_votare

Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme (CPR) și președintele grupului de inițiativă, spune că inițiativa referendumului a deranjat atât de tare Partidul Democrat încât a hotărât să o înăbușe de la bun început pentru că este singura acțiune din societate care merge în direcție corectă în tot procesul de uzurpare a puterii.

„Noi am creat o platformă și vom insista pe continuarea activității acestei platforme și pe anularea sistemului electoral mixt pe orice cale coagulând societatea în jurul unei probleme foarte clare – uzurparea puterii”, a spus Ștefan Gligor.

Valeriu Pașa, activist civic și membru al grupului de inițiativă, susține că la ședința CEC, fără a ține cont de argumentele grupului de inițiativă, toți membrii Comisiei au votat împotriva înregistrării grupului de inițiativă pentru că aceasta a fost indicația, știind că este o decizie ilegală.

„Acesta este doar începutul luptei împotriva sistemului electoral mixt. Ceea ce s-a întâmplat vinerea trecută este încă un argument al faptului că acest sistem trebuie schimbat pentru că dacă CEC, în fața camerelor de luat vederi, sub ochii tuturor cetățenilor și organelor internaționale își permite să ia o decizie atât de ilegală și nemotivată, imaginați-vă ce va avea loc la nivel local, în comisiile electorale locale”, spune Valeriu Pașa.

Vitalie Andrievschi, directorul Institutului de Politică Eficientă, este de părere că pentru Partidul Democrat ar fi fost mai convenabil să înregistreze grupul de inițiativă pentru că procesul ar fi fost foarte îndelungat și întregul proces s-ar fi încheiat în toamnă. Până atunci partidele și-ar fi înaintat candidații și acest referendum ar fi eșuat.

„În opinia mea, eșuarea acestui referendum ar fi fost mai convenabilă pentru PDM și PSRM”, spune Vitalie Andrievschi.

Vineri, 12 ianuarie, Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ privind abrogarea legii prin care a fost aplicat sistemul mixt de vot motivând că a identificat nerespectarea normelor legale.Categorii:Politică

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.