STUDIU. Spre deoosebire de Rusia, UE este o piață de desfacere sigură pentru vinificatorii moldoveni

Piața Uniunii Europene este o platformă de desfacere sigură pentru vinificatorii moldoveni, spre deosebire de Rusia, consideră Victor Ursu, analist la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul.

Vinuri moldovenesti

Foto: moldova.org

Într-un studiu citat de Infotag, analistul a menţionat că, dacă până la introducerea embargoului rusesc, în 2006 şi 2013, circa 70% din producţia vinicolă moldovenească era exportată în Federaţia Rusă, acum aceasta nu mai este o direcţie prioritară pentru vinificatorii moldoveni.

„Evident, a fost o lovitură dură pentru vinificatorii moldoveni, care nu erau pregătiți pentru a face față unui asemenea șoc. O parte dintre ei au falimentat, iar alții s-au reorientat pe alte piețe, în special în ţările UE”, a spus expertul.

Potrivit lui, principalii importatori de vinuri moldoveneşti au devenit ţări precum România, Polonia, Cehia, Marea Britanie și Ungaria. De asemenea, se stabilesc relații comerciale cu Kazahstan și China.

„Datele balanței de plăți,, publicate de BNM arată că în trimestrul trei al anului 2017, exportul de băuturi alcoolice a totalizat $46 mil., fiind cu 13% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2016”, a spus Ursu.

Conform studiului, evoluția pozitivă a fost determinată preponderent de majorarea exporturilor către Kazahstan (de 3,3 ori), China (cu 65,8%) și România (cu 46,6%). În același timp, a scăzut exportul de băuturi alcoolice spre Rusia cu 30,1%, Turcia cu 48,1% și Georgia cu 12,3%.

Printre ţările UE, R. Moldova exportă cele mai mari cantități de vinuri în Romania – $3,46 mil., Polonia – $3 mil., Cehia –$2,3 mil., Marea Britanie – $0,92 mil. și Ungaria – $0,85 mil.

În opinia expertului, o revenire a vinificatorilor moldoveni pe piața rusească la cotele de dinaintea embargoului nu se va mai întâmpla. Locul acestora a fost luat de către vinurile din „Lumea nouă”, cum ar fi cele din Chile sau Argentina, care, de altfel, sunt și mai ieftine față de cele din R. Moldova.

Victor Ursu a spus că, în ultimii ani, vinificatorii moldoveni au investit foarte mulți bani în promovare, ținând cont și de faptul R. Moldova are cele mai mari galerii subterane, iar galeriile de la Mileștii Mici au intrat și în Cartea Recordurilor.Categorii:Economie

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.