Deputat ucrainean: Declarațiile Kremlinului despre susținerea integrității Moldovei sunt o minciună

Orice declaraţii ale Kremlinului despre susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei, Georgiei şi Moldovei sunt o minciună. Această opinie a fost exprimată pe reţelele sociale de deputatul Radei Suprem a Ucrainei din partea partidului „Blocul Petro Poroşenko”, Irina Friz.

Irina Friz

Irina Friz. Foto: 112.international

Irina Fritz consideră că Rusia folosește Tratatul de pace privind reglementarea conflictului armat în regiunea transnistreană a Moldovei pentru menținerea conflictului înghețat.

„Anume conflictul înghețat permite Kremlinului să exercite influență asupra țărilor proeuropene din spațiul postsovietic. Kremlinul speră că conducerea marionetă a formaţiunilor statale autoproclamate va fi o piedică pentru cursul european al ţărilor, le va transforma într-o zonă buffer”, scrie politicianul, menţionând că „încurajarea separatismului reprezintă o tendință periculoasă care amenință întreaga Europă”.

Potrivit ei, Rusia folosește Transnistria nerecunoscută şi pentru a evita sancțiunile europene.

„Tiraspolul a primit acces la zona de comerţ liber cu UE ca parte a Moldovei. Însă conducerea RMN continuă să discute planuri de integrare în Rusia sau de dezvoltare a unui stat independent. Marfa rusă ajunge în RMN, unde primește „origine transnistreană” și se exportă în Uniunea Europeană”, a menţionat Friz.

Ea susţine că „abordarea în soluţionarea problemei transnistrene trebuie examinată la nivel internaţional”.

„În timp ce RMN oferă Rusiei posibilitatea să se folosească de avantajele accesului pe piaţa UE, Tiraspolul nu face nici un pas pentru demilitarizarea şi retragerea contingentului rus de ocupaţie”, a remarcat Friz, amintind că „Tiraspolului i s-au propus de numeroase ori formate ale forțelor internaționale de menținere a păcii sub mandat ONU, dar au fost respinse de marionetele transnistrene și de Kremlin”.

Reclame


Categorii:Transnistria

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.