Tot mai mulţi medici din R. Moldova renunţă la profesie şi pleacă peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune. Doar anul trecut, 200 de doctori au plecat din sistem. Datele arată că cei mai mulţi dintre ei erau medici de familie, relatează trm.md.

Medicina_medic

Foto: moldpres.md

Tinerii specialişti care încă îşi fac studiile la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, spun şi ei că nu sunt motivaţi să rămână în ţară. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale afirmă că nu are deocamdată soluţii pentru această problemă.

Gheorghe este student în anul şase. El spune că medicina este vocaţia lui, însă până a ajunge aici nu o singură dată s-a gândit să abandoneze studiile. Încă se mai gândeşte dacă va rămâne să muncească în ţară. Problema cea mai gravă este salariul mic. Tânărul vrea să-şi continue studiile în domeniul chirurgical. Ce va face după asta, va decide mai târziu.

În timp ce mai mulţi medici abandonează profesia şi ţara, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale spune că nu are deocamdată soluţii concrete pentru a preveni acest fenomen.

„Într-adevăr, este un subiect critic pentru sistemul de sănătate or aşa situaţie o spun cu toată certitudinea nu a mai existat în sistemul public de sănătate din Moldova. Noi avem un sistem de sănătate dezechilibrat. Ne-am confruntat cu acest subiect pentru prima dată, soluţii imediate şi pe termen scurt nu există, acestea pot fi doar un miracol”, a declarat Boris Gâlca, secretar de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Totuşi, studenţii care îşi fac studiile la medicină spun că sistemul medical din ţară mai are lacune. Chiar şi aşa, ei speră la un viitor frumos la noi acasă.

Între timp, tinerii refuză să activeze în sate, iar 99 la sută dintre ei vor să se angajeze în capitală. Astfel, Guvernul a venit cu mai multe propuneri pentru a face ofertele mai atractive.

„Guvernul a alocat anumite premii băneşti pentru angajarea medicilor şi asistenţilor medicali în spaţiul rural. Iniţial aceste prime erau de 30 de mii pentru medici, astăzi această primă a crescut la 45 de mii de lei. Avem şi mecanismul de motivare suplimentară prin aşa numita salarizare sau motivare prin indicatorul de performanţă. Pe lângă salariul de bază care este conform legislaţiei, fiecare lucrător medical mai primeşte un supliment salarial în baza indicatorilor săi de performanţă”, a menţionat Boris Gâlca.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în ultimii 20 de ani, aproape 40 la sută dintre angajaţii sistemului medical din ţară au abandonat profesia, sau au plecat la muncă peste hotare. Anul trecut, în Moldova activau în jur de 13 mii de medici şi peste 25 de mii de asistenţi medicali.

Reclame