A crescut numărul pensionarilor și mărimea pensiilor

La 1 ianuarie 2018, mărimea medie a pensiilor în Moldova constituia 1527,87 lei (mai puţin de $90) şi s-a majorat de la începutul anului trecut cu 253,17 lei ($15), iar numărul beneficiarilor de pensii a crescut de la 691,2 mii până la 716 mii.

Pensionari

Foto: pensiata.ro

Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), citate de Infotag, majoritatea absolută (532,9 mii persoane) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă (în medie circa 1457 lei), iar 128,5 mii de persoane primesc pensie de dizabilitate (1149 lei). Cele mai mari pensii, de peste 7437 lei, le au „unele categorii de angajaţi din aviaţia civilă (598 de persoane), iar cea mai mică pensie este cea de urmaş – 755 lei (circa 13 mii persoane).

La începutul anului erau peste 61 mii de beneficiari de prestaţii sociale. Mărimea indemnizaţiilor variază de la 153 lei pentru persoanele care au atins vârsta de pensionare până la 562 lei pentru persoanele cu dizabilităţi cu vârsta de până la 18 ani.

Indemnizaţia lunare pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani pentru persoanele asigurate constituie în medie 1348 lei, fiind aproape de trei ori mai mare decât indemnizaţia pentru persoanele neasigurate (540 lei). De asemenea, statului plăteşte indemnizaţia unică la naşterea copilului în mărime de 5300 lei.Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.