Opinie. Actualul Guvern a reușit stabilizarea economică, nu și o dezvoltare

Actualul cabinet de miniștri a reușit o stabilizare economică și socială, dar mult mai dificil stau lucrurile atunci când este vorba despre dezvoltare. Această opinie a fost exprimată de către analistul politic Anatol Țăranu, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV, transmite IPN.

Guvernul Republicii Moldova_RM

Foto: Miroslav Rotari / sputnik.md

„Aici Guvernul a avut restanțe, foarte puține realizări. Chiar și acele realizări care au avut loc nu au fost de natură să imprime elementul acesta de dezvoltare a economiei moldovenești, dar și a sferei sociale”, este de părere Anatol Țăranu. Potrivit lui, Republica Moldova are un prim-ministru bun din punctul de vedere al stabilizării situației, dar așteaptă de la Pavel Filip să se manifeste și ca prim -ministru în ceea ce privește dezvoltarea. O restanță serioasă a actualului Guvern, și în primul rând al Ministerului Justiției, analistul o numește dosarul primarului de Orhei, Ilan Shor.

Directorul companiei Intellect Group, Ian Lisnevschi, consideră că abia în anul 2017 Guvernul a trecut de la perioada de stabilitate la reforme. „Rezultatele noi nu putem să le vedem imediat, într-o lună sau două, acestea vor fi resimțite în 2018-2019. La fel ca și încrederea cetățenilor în acest Guvern, deoarece cifrele arată una, iar cetățenii trebuie să simtă aceste reforme”, spune Ian Lisnevschi. În opinia lui, sunt încă multe restanțe în activitatea executivului, dar cel mai important lucru este că Guvernul nu stă pe loc, încearcă să comunice cu cetățenii.

Andrei Andrievschi, comentator politic, vede Guvernul Filip drept unul destul de eficient. Potrivit lui, pe linia externă au fost restabilite relațiile cu partenerii din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, dar și cu Fondul Monetar Internațional, ceea ce constituie dovada succesului acestui executiv. Pe intern, comentatorul a menționat drept realizări schimbarea sistemului de pensii, creșterea PIB-ului, reducerea ratei medii la credite, creșterea veniturilor bugetare.Categorii:Opinii

Etichete:, , ,

5 răspunsuri

 1. Dar cum sa nu recunosti dezvoltare in economie, pe cind investitorii straini au peste un an de zile de cind se bat cotin cot pentru investitii cu peste zeci de mii de locuri de munca..

  Apreciază

 2. Sa preiai o tara intrata in criza economica, si stabilitatea economica e un plus considerabil. Da haideti sa recunoastem ca totusi exista si o dezvoltare, chiar cele 5000 locuri de munca create in 2017 nu le poti renega plus o crestere economica in jur de 3,5% e și asta un plus.

  Apreciază

 3. Guvernul Filip a venit intr-un moment tare critic pentru tara cu toate acestea a reusit sa iasa din criza politica si economica. E clar ca pentru o dezvoltare vizibila mai este nevoie de timp, mai ales ca multe reforme nu isi arata efectul imediat.

  Apreciază

 4. Mai bine Țăranu s-ar expune pe teme de istorie, că doar e istoric de profesie, iar ce ține de economie să-i lase pe cei inițiați în domeniu să se expună.

  Apreciază

 5. Dap bre idioților, după stabilizare nu vine și dezvoltarea? Cum poți să te dezvolți dacă ești după criză? Mai este nevoie de timp.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.