Procesul de negociere a reglementării moldo-transnistrene, perspectivele acestuia în 2018 privind implementarea practică a Protocolului de la Viena și posibilitățile de rezolvare a altor aspecte problematice au constituit subiect de discuții la întrevederea secretarului de stat, viceministrului de Externe al Rusiei, Grigori Karasin, cu o delegație a Transnistriei, condusă de așa-zisul preşedinte al acesteia, Vadim Krasnoselski.

Karasin_Krasnoselski

Grigori Karasin și Vadim Krasnoselski. Foto: president.gospmr.org

Potrivit site-ului liderului de la Tiraspol, citat de Infotag, întrevederea a avut loc în cadrul unui prânz de lucru la Ministerul rus de Externe, la care au participat reprezentantul special al Federaţiei Ruse pentru conflictul transnistrean, Serghei Gubarev, asistentul vicepremierului Dmitri Rogozin, Dmitrii Loskutov, și un reprezentant al MAE al Rusiei, Vitali Treapițîn. Din partea transnistreană au fost prezenți pretinsul ministr de Externe, Vitali Ignatiev, și adjunctul său, Ruslan Slobodeniuc.

Interlocutorii au discutat „activitatea ritmică a formatului internațional „5+2″”, precum și au „trasat algoritmul acțiunilor comune, menite să mențină controlul și previzibilitatea situației și să minimizeze consecințe negative”.

Krasnoselski a confirmat „poziția principială a rmn privind necesitatea creării rapide a unui mecanism de garantare a implementării deciziilor luate în procesul de negocieri”. El a subliniat că, pentru Transnistria, „soluționarea contradicțiilor în sfera socială, economică și umanitară rămâne a fi o prioritate în cadrul interacțiunii cu partea moldovenească”.

Părțile „au discutat detaliat potențiale oportunităţi de intensificare a cooperării bilaterale dintre Rusia și Transnistria la toate nivelurile”. În special, au fost discutate probleme legate de „simplificarea procedurii de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii Transnistriei și extinderea cooperării interinstituţionale ruso-transnistreană”.

Pe site-ul MAE-ului Rusiei nu se menționează nimic despre întrevederea cu delegația transnistreană.

Reclame