Prețurile la benzină și motorină continuă să crească

Prețurile la benzina Premium-95 au crescut de astăzi cu 25 de bani per litru, iar la motorină cu 19 bani, după ce, în perioada precedentă, benzina s-a scumpit cu 68 de bani per litru, iar prețul la pompă la motorină a crescut cu 60 de bani.

Carburanti_peco_benzina_motorina

Foto: moldpres.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit marți, 23 ianuarie, pentru perioada 24 ianuarie – 6 februarie, prețul plafon de comercializare la benzina Premium-95 la nivel de 18.47 lei pentru un litru, iar la motorină de 16.51 lei.

Cotaţia barilului de petrol Brent a atins la sfârșitul primei decade a lunii ianuarie nivelul de peste 70 de dolari pe baril, pentru prima dată din noiembrie 2014, după care a scăzut ușor și s-a stabilizat la nivelul de 68-69 de dolari, iar în dimineața zilei de astăzi se cifra la 69.31 dolari pe baril, cu 28 de cenți mai mult decât pe 22 ianuarie. Prețul la petrol a început să crească după ce Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunţat că va continua să limiteze furnizarea.

OPEC şi Rusia au reafirmat, la 21 ianuarie, că vor menţine reducerile de producţie a petrolului până la sfârşitul acestui an, pentru a echilibra piaţa mondială, şi au semnalat că sunt pregătite să coopereze şi dincolo de acest acord, transmite Bloomberg. Producătorii vor menţine în vigoare reducerile de producţie a petrolului până la sfârşitul acestui an, piaţa urmând să se reechilibreze în acest an sau în 2019, a declarat ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid Al-Falih, într-o conferinţă de presă susţinută în Muscat, Oman.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 2,6% în această lună, iar cotaţia petrolului de referinţă pe piaţa americană ar urma să înregistreze o creştere solidă în 2018, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Compania britanică British Petroleum consideră prețul actual de 69 dolari pe baril drept relativ ridicat și prognozează o corectare a cotațiilor în diapazonul 55-60 dolari pe baril.

Agenția de Prognozare Economică a Federației Ruse estimează că în anul 2018, prețul petrolului va crește cel mai probabil în limita a 68-73 de dolari pe baril, în februarie, și va atinge maximul de 90 de dolari, în august, ca să coboare până la 78 de dolari pe baril în decembrie, iar jocurile vor fi făcute la nivel înalt de marile state producătoare.

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.