Un nou sondaj! Doar PSRM, PAS și PDM ar accede în Parlament

Dacă duminica viitoarea ar avea loc alegeri parlamentare, trei formațiuni politice ar accede în legislativ. Partidul Socialiștilor ar acumula 35,3% din voturi, Partidul Acțiune și Solidaritate – 16,9% și Partidul Democrat – 7,4%. Așa arată datele sondajului de opinie prezentat astăzi, 24 ianuarie, de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, transmite IPN.

Sondaje

Foto: jurnaluldeilfov.ro

22,4% dintre respondenți nu știu pentru cine ar vota sau nu au vrut să răspundă, iar 7,6% nu ar vota pe nimeni. Astfel, aproape o treime dintre respondenți nu au putut formula o alegere. Dacă e să ne referim doar la intervievații care au formulat o opțiune de vot, pentru PSRM ar vota 50,4%, pentru PAS – 24,1%, iar pentru PDM – 10,6%.

Președintele Asociației Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu, a spus că rezultatele reflectă tabloul sistemului proporțional de vot, pe liste de partid. Argumentându-și opțiunea de vot, cei care au ales PSRM au spus că este cel mai important partid parlamentar de opoziție, este consecvent în fapte, are o orientare pro-Moldova și luptă pentru statalitatea ţării. Despre PAS respondenții spun că este principalul partid extraparlamentar, care consecvent luptă împotriva corupției, a desfășurat o serie de manifestări stradale și are o metodă serioasă de selectare și promovare a cadrelor. PDM este selectat de respondenți pentru că și-a asumat responsabilitatea de a conduce ţara în ultimii doi ani. Chiar dacă unele reforme sunt mai puțin reușite, a avut curajul de a merge pe calea reformelor.

Sondajul mai arată că în ultimii doi ani 27,4% dintre respondenți spun că și-au schimbat formațiunea politică favorită, iar potrivit lui Victor Mocanu acest lucru denotă un grad de fidelitate foarte scăzut faţă de clasa politică.

Cât privește încrederea în politicieni, lideri sunt: Igor Dodon, care se bucură de încrederea a 25% din respondenți, Maia Sandu – 9,1% și Pavel Filip – 2,1%. 24,6% dintre respondenți nu au încredere în nimeni. Iar 28,1% nu știu sau nu au vrut să răspundă.

Sondajul a fost efectuat în 91 de localități (exceptând regiunea transnistreană), în perioada 2-18 ianuarie, pe un eșantion de 1783 de respondenți și are o marjă de eroare de +/- 2,4%.Categorii:Politică

Etichete:, , , ,

2 răspunsuri

  1. Si Maia din palament toto cu Dodon va merge spre putere ?

    Apreciază

  2. Dacă PDM va face reforme în acest an și va arăta rezultate pe care să le simtă oamenii, bag mîna în foc că cîștigă aceste alegeri !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.