Comisia Europeană urmăreşte „cu îngrijorare” situaţia din România

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au declarat miercuri că urmăresc cu îngrijorare situaţia din România, subliniind că un stat puternic este întemeiat pe independenţa şi eficienţa sistemului judiciar.

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker. Foto: evz.ro

„Urmărim cu îngrijorare recentele evoluţii din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficient corupţia, constituie pietre de temelie ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, au afirmat Jean-Claude Juncker şi Frans Timmersmans, într-un comunicat comun, publicat pe site-ul instituţiei.

„În cel mai recent raport privind mecanismul de cooperare şi de verificare, publicat în noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului privind legile justiţiei şi să ţină seama, în mod corespunzător, de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că o situaţie în care independenţa justiţiei şi evaluările sistemului judiciar sunt considerate valoroase şi li se acordă atenţia adecvată, inclusiv prin avizele Comisiei de la Veneţia, reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV”, au mai precizat ei.

Comisia face apel la Parlamentul României „să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat”.

„Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Pe data de 7 februarie, Parlamentul European urmează să dezbată subiectul „ameninţări la adresa statului de drept reprezentate de reforma sistemului de justiţie din România”.

MediafaxCategorii:Externe

Etichete:, , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Știrile dimineții: Cine a dezactivat „butonul roșu” de la CNA când s-a furat miliardul - moldNova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.