Leancă: În doi-trei ani, R. Moldova ar trebui să pună problema integrării în UE

Vicepremierul Iurie Leancă susţine că, în doi-trei ani, Moldova ar trebui să pună problema integrării în Uniunea Europeană. Despre aceasta el a declarat pentru postul de televiziune TVR Moldova, comentând rezultatele vizitei sale la Bruxelles.

leanca

Iurie Leancă. Foto: diez.md

„Trebuie să muncim mult pentru a restabili dialogul amplu cu Uniunea Europeană la nivelul de acum câţiva ani. Nu avem alternative afară de integrarea europeană. Trebuie să facem în aşa fel, încât, în doi-trei ani, să punem problema integrării europene. Nu este neapărat să facem acest lucru în cadrul Parteneriatului Estic, se poate şi în mod individual”, a menţionat Leancă, citat de Infotag.

El a recunoscut că la Bruxelles „există o îngrijorare vizavi de posibilitatea schimbării cursului de politică externă şi internă al Moldovei în urma alegerilor parlamentare”.

Asta s-ar putea întâmpla doar dacă socialiştii vor reuşi să ia un rezultat foarte bun şi sper să nu ajungem acolo. Sper că, prin acţiuni foarte clare şi coerente, economice, financiare şi sociale, să convingem electoratul că unica soluţie este vectorul european şi partidele care reprezintă acest vector să aibă vot de încredere”, a spus viceprim-ministrul.

Potrivit lui, în cadrul vizitei la Bruxelles au fost analizate relaţiile dintre Chişinău şi Bruxelles, iar atenţia a fost concentrată asupra mai multor domenii sectoriale. El a menționat că a discutat aceste probleme cu şase membri ai Comisiei Europene.

Întrebat despre asistenţa macrofinanciară din partea UE, Iurie Leancă a menţionat că i-a informat pe interlocutorii săi atât din comisii, cât şi din Parlamentul European că Parlamentul de la Chişinău şi Guvernul au îndeplinit primele 10 condiţionalităţi necesare pentru a debursa prima tranşă.

„Trebuie să recunoaştem că există şi condiţionalităţi politice, dar noi avansăm şi avem anumite progrese. În ceea ce priveşte drepturile omului, există o schimbare pozitivă, sper la un rezultat pozitiv, care ne va permite să primim prima tranșă în luna martie. Mai departe vom munci pentru a îndeplini condițiile și pentru a primi următoarele tranșe”, a subliniat Leancă.

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, ,

3 răspunsuri

  1. Cu partide precum PAS si PPDA, care colaboreaza cu Dodon si Usatii, nu mai vedem noi Moldova in UE. Ii capetz cu tara noastra daca se schimba guvernarea in una pro-rusa.

    Apreciază

  2. 2017 a fost un an de succes ce tine de acest domeniu. Am obtinut increderea necesara pentru putea continua, a munci si pentru a obtine si mai mult. Acum Leanca trebuie sa dea din coate mult mai mult pentru a ne integra cu pasi mai rapizi spre UE.

    Apreciază

  3. Deci să vedem acțiune. dar nu doar vorbe, promisiuni sunt multe de genul dat dar reformele tot rămân de implimentat și de lucrat mult la instituțiile statului.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.