Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, vorbește despre un mare eșec

Strategia de reformare a sectorului justiţie, adoptată de Legislativ în anul 2011, a fost un eşec. Declaraţia a fost făcută astăzi, în cadrul unei briefing de presă, de către Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, care a anunţat demararea unei ample reforme judiciare.

Alexandru Tanase

Alexandru Tănase. Foto: fb.com/sandu.tanase

În ciuda faptului că odată cu adoptarea de către Parlament în 2011 a Legii privind Strategia de reformare a sectorului justiție în legislație s-au operat o serie de modificări importante, starea lucrurilor în sistem a rămas neschimbată, susține Alexandru Tănase.

„Chiar dacă au fost schimbați peste 30 la sută dintre judecători, nu s-a resimțit un rezultat palpabil al acestor reforme judiciare. Prin urmare, o spun cu regret, Strategia reformei care a fost aprobată în 2011, în mare parte, a fost un eșec. Este important să vedem cum poate fi remediată această situație”, a declarat ministrul Justiției.

În acest sens, Ministrul Justiției își propune să vină cu reformare amplă a sectorului judecătoresc. „O problemă rămâne în continuare modul cum sunt constituite căile de atac în materie procesuală în sistemul judiciar. Acestea sunt construite astfel încât încurajează o concentrare excesivă de competențe la nivelul Curții Supreme de Justiție, în detrimentul celorlalte două nivele de jurisdicție. În lunile ce urmează noi vom veni cu o serie de modificări legate de activitatea CSJ. Pentru Strategia viitoarei reforme judiciare Guvernul va propune o revizuire totală a abordării rolului CSJ. Probabil se va reveni la concepția inițială a reformei judiciare și de drept, care a stat la baza adoptării prezentei Constituții, potrivit căreia CSJ urmează să fie doar o instanță de casație, cu un număr mic de judecători, care ar avea cu totul alte competențe decât le are astăzi”, a menționat Alexandru Tănase.

Un alt subiect pe care Ministerul Justiției își propune să-l abordeze în mod prioritar ține de problema controlului judiciar asupra măsurilor preventive.

„Avem o deficiență de sistem. Ministerul Justiție va veni cu o reformă amplă a acestuia. Esența reformei va fi renunțarea la actuala instituție a judecătorilor de instrucție și instituirea unor judecători pentru drepturi și libertăți care vor avea alte atribuții, vor fi selectați în alt mod. O deosebită îngrijorare îl constituie numărul mare de sentințe de condamnare care sunt pronunțate în materie penală. Statistica indică că acest mecanism nu funcționează așa cum trebuie să funcționeze”, a punctat ministrul.

Potrivit lui Alexandru Tănase, funcționarea justiției poate fi asigurată doar prin eliminarea din sistem a judecătorilor care nu corespund funcției. În acest sens, instituția își propune să vină cu o amplă reformă a cadrelor justiției. „Nu înseamnă că Ministerul Justiției va promova proiecte care ar presupune epurări în sistemul judecătoresc. Ministerul va promova evaluarea permanentă a performanțelor judecătorilor. Vom promova un sistem care are la bază transparența și meritocrația. Mizăm pe Autoritatea Națională de Integritate în ceea ce ține de verificarea judecătorilor. Eșecul la testul de integritate va fi o premisă pentru eliberarea din funcție. De asemenea, vom promova un proiect care va uniformiza modalitățile de acces în funcția de judecător”, a mai adăugat ministrul.

O altă direcție de reformare vizează restructurarea sistemului judiciar. „Una dintre cele mai complicate reforme operate de Guvern în ultimii zece ani este reforma hărții judiciare. Chiar dacă reforma a fost gândită bine, constatăm că există o serie de deficiență care trebuie remediate. De exemplu, modul cum au fost desenate circumscripțiile. Acestea arată într-un fel pe hârtie și altfel funcționează de fapt. Avem problema Curții de Apel Chișinău, care judecă peste 45 la sută din dosarele de pe țară, care este supraaglomerată, iar în paralel avem alte curți de apel cu sarcini mult mai mici. Vom vedea în ce măsură vom schimba competențele jurisdicțiilor stabilite în actuala hartă judiciară, astfel încât să asigurăm o sarcină proporțională pentru judecători”, a remarcat Alexandru Tănase.

Încă o direcție spre care Ministerul își va orienta atenția vizează mecanismul de repartizare aleatorie a dosarelor.

„Vom veni cu modificări astfel încât să ne asigură că acest mecanism funcționează. Există situații când acest sistem poate fi ușor manipulat, ne propunem să eliminăm aceste detalii. De asemenea, vom insista pe asigurarea înregistrării audio a ședințelor de judecată, astfel încât să asigurăm un nivel maxim de transparență”, a mai adăugat ministrul.

Potrivit lui Alexandru Tănase, din cauza implementării greșite a anumitor reforme în justiție, care s-au făcut în 2011, Guvernul Republicii Moldova a ratat 38 de milioane de euro din partea UE.

trm.mdCategorii:Societate

Etichete:, , ,

2 răspunsuri

  1. Tanase a mai spus ca in legea decriminalizarii infractiunilor economice nu este nimic despre miliard, deci Maia si Nastase au mintit iar grosolan intreaga societate, iar presa le este complice!!!!

    Apreciază

  2. Un mare esec e faptul ca Filat a furat un miliard si a primit doar 9 ani de puscarie

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.