Alegerile parlamentare vor avea loc, cel mai probabil, la sfârșitul lunii noiembrie, atunci când expiră mandatul actualului Parlament, iar data exactă va fi stabilită la începutul verii, a declarat vineri seară, la postul public de televiziune, șeful Legislativului Andrian Candu.

Andrian Candu

Andrian Candu. Foto: Elena Covalenco / ipn.md

„Nu este stabilită data alegerilor, dar în mare parte estimăm că sfârșitul lunii noiembrie. Marja e clară, având în vedere că parlamentul își încetează mandatul la sfârșitul lunii noiembrie, atunci vor fi organizate și alegerile parlamentare”, a declarat Andrian Candu, citat de Radio Chișinău.

El a menționat că până atunci urmează să fie modificat și regulamentul Parlamentului, având în vedere că următorul Legislativ va fi ales după o altă procedură – 50 de deputați pe liste de partid și 51 în circumscripții uninominale.

„Un nou regulament care va reglementa unele chestiuni pentru deputații care vin din circumscripții, pentru că ei s-ar putea să aibă un regim separat la nivel de fracțiuni, grupuri parlamentare etc.”, a precizat Candu.

Un alt proiect prioritar despre care a vorbit Andrian Candu este modificarea Constituției prin introducerea prevederilor ce ține de integrarea europeană a Republici Moldova. El a menționat că alianța majoritară contează pe voturile PLDM și PL, dar va încerca să-i convingă și pe socialiști și comuniști.

Totodată, referindu-se la declarațiile președintelui Igor Dodon că nu va promulga modificările, Andrian Candu a sugerat că s-ar putea apela din nou la procedura de suspendare temporară a lui Igor Dodon pentru semnarea decretului respectiv.

Președintele Parlamentului a declarat că modificarea respectivă ar putea fi introdusă în Constituție spre sfârșitul sesiunii parlamentare, adică în luna iulie.

Reclame