Donald Trump a permis publicarea unui memorandum controversat despre FBI

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi congresmeni republicani au publicat vineri seară un memorandum controversat care conţine informaţii clasificate, argumentând că documentul demonstrează că FBI foloseşte în scop politic investigaţia în cazul ingerinţelor Rusiei.

Donald Trump

Donald Trump. Foto: defencetalk.com

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi congresmeni republicani au publicat vineri seară un memorandum controversat care conţine informaţii recent declasificate, argumentând că documentul demonstrează că FBI foloseşte în scop politic investigaţia în cazul ingerinţelor Rusiei.

„Memorandumul a fost trimis Congresului, a fost declasificat. Congresul va face orice vrea. Dar este o ruşine ceea ce s-a întâmplat în ţara noastră”, a declarat Donald Trump, citat de site-ul agenţiei Associated Press.

Ulterior, Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, condusă de Partidul Republican, a anunţat publicarea documentului, despre care Donald Trump susţine că demonstrează că Biroul Federal pentru Investigaţii foloseşte ancheta în cazul presupuselor ingerinţe ruse pentru a-l discredita pe el.

„Şefii şi anchetatorii FBI şi Departamentului Justiţiei au politizat procesul sacru de investigare, folosindu-l în favoarea democraţilor şi împotriva republicanilor, ceva care ar fi fost de neconceput până în urmă cu puţin timp!”, a acuzat Donald Trump prin Twitter.

FBI şi Departamentul Justiţiei au cerut Casei Albe să nu desecretizeze informaţiile conţinute în acest memorandum, elaborat de membri republicani ai Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Leon Panetta: Decizia lui Donald Trump riscă să declanşeze o „criză constituţională” în Statele Unite

Leon Panetta, fost director al Agenţiei Centrale pentru Informaţii (CIA), a atras atenţia că hotărârea lui Donald Trump de a face public un raport elaborat doar de politicieni republicani riscă să genereze o „criză constituţională”. „Subminarea comunităţii de informaţii şi a altor instituţii poate genera o criză constituţională”, a afirmat Leon Panetta.

Asociaţia agenţilor Biroului Federal de Investigaţii (FBI) a dat asigurări că „nu a permis şi va permite perturbarea misiunii în slujba Constituţiei de hotărâri politice partizane”.

Serviciile secrete americane au concluzionat în 2016 că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental. Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei. Preşedintele SUA, Donald Trump, a pledat constant pentru reconcilierea cu Rusia, argumentând că Moscova este un partener esenţial pentru contracararea provocărilor de securitate pe plan internaţional.

Opoziţia democrată din SUA condamnă decizia lui Donald Trump de publicare a raportului despre FBI

Liderii Partidului Democrat din Statele Unite au acuzat vineri seară că decizia preşedintelui Donald Trump, un politician republican, de a declasifica un memorandum despre activităţile FBI are rolul discreditării anchetei privind ingerinţele ruse.

Donald Trump i-a trimis „un buchet de flori prietenului său Vladimir Putin”, preşedintele Rusiei, a afirmat Nancy Pelosi, liderul grupului democraţilor din Camera Reprezentanţilor.

Alţi lideri democraţi au afirmat că politicienii republicani sunt complici la obstrucţionarea justiţiei.

Mediafax

Reclame


Categorii:Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.