Grupul de inițiativă pentru anularea sistemului mixt de vot nu cedează

Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului legislativ prin care să fie anulat sistemul mixt de vot reia procedura de înregistrare. Duminică, 11 februarie, va fi organizată adunarea generală de constituire. Procedură este reluată după refuzul Comisiei Electorale Centrale de a înregistra grupul de inițiativă, fiind invocate încălcări de procedură.

Grup de initiativa

Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Adunarea de constituire va avea loc la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, începând cu ora 08.30.

Într-o conferință de presă la IPN, Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a spus că au fost înlăturate toate lacunele menționate de CEC, astfel ca, de această dată, să nu mai fie invocate pretexte de neînregistrare.

„Republica Moldova este într-o cădere liberă la capitolul democrație și nu există o altă cale de a debloca această situație decât să ne întoarcem dreptul de a alege noi guvernarea. Unica soluție este referendumul prin care să ne întoarcem sistemul proporțional de vot”, a spus Ştefan Gligor.

Stella Uţica, expert în cadrul Institutului de Politici Publice, a spus că formatul actualului Parlament nu reprezintă interesele cetățenilor, iar dacă următoarele alegeri vor avea loc în baza sistemului electoral mixt, situația va fi și mai gravă. Organizarea unui referendum legislativ este singurul instrument democratic pentru a desfășura în Republica Moldova alegeri libere și corecte. Stella Uţica a făcut apel către cetățenii care doresc să vină la adunare să aibă cu ei buletinul de identitate, copia buletinului și mărțișoare în piept.

Andrei Lutenco, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a declarat că se merge repetat pe acest exercițiu pentru a readuce încrederea cetățenilor în alegeri.

Sergiu Tofilat, expert al asociației Comunitatea „WatchDog.md”, a declarat că în condițiile sistemului mixt de vot, care îi convine doar Partidului Democrat, cetățenii nu vor mai avea dreptul să schimbe guvernarea dacă se va constata că aceasta nu le reprezintă interesele. „Acest lucru nu îl putem tolera”, a spus Sergiu Tofilat.

Lilia Carasciuc, director executiv Transparency International Moldova, a menționat că prin refuzul de a înregistra de inițiativă s-a încercat să se pună rezistențe inițiativelor cetățenești. „Ceea ce ne rămâne de făcut este să ne împotrivim, să facem ca în această ţară să funcționeze democrația și să fie date șanse tuturor partidelor să ajungă la guvernare”, a adăugat Lilia Carasciuc.

Potrivit Ianinei Spinei, expert Transparency International Moldova, mai multe organizații internaționale sunt îngrijorare înrăutățirea situației din Republica Moldova, pe toate dimensiunile. În aceste condiții. societatea civilă și toți cetățenii trebuie să-şi unească eforturile, ca lucrurile să nu degradeze şi mai tare.

„Republica Moldova intră într-o fază periculoasă. Pentru prima dată de la obținerea independenței, a ieșit din cadrul normal al democrației. De aici mai avem o singură treaptă până la regimul autocratic, unde totul este în mâinile unei singure persoane. Suntem obligați să luptăm contra acestui regim”, a spus analistul Victor Ciobanu.

Pentru a fi creat grupul de inițiativă la adunare trebuie să participe 300 de cetățeni cu drept de vot, dintre care 100 trebuie să facă parte ulterior din grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor. Următoarea procedură va fi depunerea actelor la CEC pentru înregistrarea grupului de inițiativă. Dacă CEC va înregistra grupul, acesta va trebui să colecteze, în termen de 2-3 luni, cel puțin 200 de mii de semnături.Categorii:Politică

Etichete:, , , , , ,

3 răspunsuri

  1. Niște cretini și niște proști, eu i-aș scuipa în ochi dacă i-aș vedea pe undeva, de ce pentru mofturile lor trebuie să plătim noi, cetățenii, de ce să fie arse în jur de 100 milioane lei aiurea ?

    Apreciază

  2. Un grup impins pe la spte de ghinosnistul Nastase care numai stie cum sa sfredeiasca mintea cetateanului.

    Apreciază

  3. Cum să-i mai crezi, cînd pînă nu demult strigau în piață că vor alegerea directă a deputaților, iar acum s-au răzgîndit?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.