Guvernul continuă să reducă presiunea asupra mediului de afaceri

Procesul de consultări și definitivare a proiectului de lege care vine să reducă presiunea sancționatorie asupra mediului de afaceri a fost discutat astăzi cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare și ai comunității de business în cadrul unei ședințe, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip.

Filip_oameni de afaceri

Foto: gov.md

Premierul a menționat că una dintre prioritățile Guvernului este îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului investițional prin revizuirea politicii de control și sancționatorii. În acest sens, au fost întreprinse mai multe acțiuni, printre care reducerea numărului instituțiilor cu funcții de control de la 58 la 18, micșorarea numărului de acte permisive cu circa 60%, simplificarea procedurilor de raportare. Cu toate acestea, sistemul sancționator, care include organele de drept, nu a fost încă îmbunătățit.

În cadrul dialogului, a fost subliniat faptul că versiunea inițială a proiectului, propusă anul trecut, a fost una foarte ambiţioasă. Urmare a discuțiilor, Ministerul Justiției, cu suportul Consiliului Economic, a exclus din proiect mai multe prevederi care generau neclarități.

În consecință, a fost propusă separarea proiectului în două părţi. Astfel, o parte va conține prevederile stringente solicitate de comunitatea de afaceri, cu beneficii optime pentru stat și societate. Acest proiect urmează a fi definitivat în timp proxim de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

A doua parte va include modificări mai conceptuale, vizând cadrul instituțional și atribuțiile organelor de drept. Documentul urmează a fi în continuare elaborat, cu implicarea experților din partea societății civile și a partenerilor de dezvoltare, fiind supus unei analize ample, pe parcursul unei perioade mai îndelungate.

Reprezentanții partenerilor de dezvoltare au subliniat că este nevoie de o abordare nouă a reformării sistemului sancționator în domeniul economic, care să fie una graduală, efectuată pas cu pas, cu participarea activă a societății civile. Totodată, partenerii de dezvoltare și-au manifestat deschiderea pentru a oferi expertiza necesară în vederea îmbunătățirii cadrului normativ în acest sens.Categorii:Economie

Etichete:,

3 răspunsuri

  1. Pentru un mediu dezvoltat de afaceri la sigur una din metode este reducerea anume a presiunii și controlului statal, anume asta arată a o veridică politică economică liberală.

    Apreciază

  2. Daca nu se va reduce presiunea asupra mediului de afaceri atunci exista riscul ca sa plece peste hotare si cei putini cetateni ce au mai ramas. Evident ca democratii vor incerca sa nu admita asta.

    Apreciază

  3. Alte guverne nu prea si-au batut capul sa atraga investitorii. Dca aceste masuri se intreprindeau mai demult astazi aveam o economie cit de cit mai buna.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.