Ritmul anual al inflaţiei s-a menţinut, în decembrie 2017, la nivelul 7,3%, arată raportul inflaţiei pentru anul precedent, prezentat astăzi de către prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Vladimir Munteanu. Potrivit funcţionarului, menţinerea inflaţiei la acelaşi nivel a fost determinată de creşterea rapidă a preţurilor la resursele energetice, la sfârşitul anului trecut. Iar pentru anul 2018 BNM prognozează o rată a inflaţiei de 3,7%.

Banca Nationala a Moldovei

Foto: publika.md

„Menținerea unei traiectorii ascendente a ratei anuale a inflației a fost determinată, în mare parte, de presiunile acumulate din partea creșterii prețurile la produsele alimentare, care a înregistrat un nivel de 9,7% în luna decembrie a anului trecut. Această creștere a fost rezultatul unor condiții agrometeorologice mai puțin favorabile, dar și a unor șocuri sectoriale ce au determinat creșterea prețurilor la produsele de carne și la unele produse importate. Nivelul prețurilor la produsele alimentare în țară este influențat și de evoluția indicilor internaționali. Prețul internațional la petrol în 2017 s-a majorat cu peste 20%”, a spus Vladimir Munteanu, citat de Radio Moldova.

Potrivit viceguvernatorului BNM, pe parcursul anului 2018 se preconizează o descreștere graduală a prețurilor la petrol și combustibil.

Prim-viceguvernatorului BNM s-a referit și la rezervele valutare ale Băncii Naționale, care au atins un nou maxim istoric absolut, apropiindu-se de cifra de 2,9 miliarde de dolari SUA. Potrivit lui Vladimir Munteanu, și soldul creditelor a fost în creștere pe parcursul anului trecut.

„Volumul creditelor noi a crescut în trimestrul IV 2017 cu peste 10 la sută în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, rata dobânzii la creditele noi s-a micșorat până la nivelul de 9,8 la sută. Conform agențiilor internaționale, prognozele cu privire la creșterea economică la principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova au fost majorată cu 0,4 puncte procentuale pentru zona euro și 0,1 puncte procentuale pentru Federația Rusă”, a mai punctat Vladimir Munteanu, potrivit sursei citate.

Prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, a mai declarat că Banca Națională prognozează pentru anul 2018 o rată a inflației de 3,7%, iar pentru 2019 – 4,7%.

Reclame