Dodon condamnă iniţiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc

Președintele Igor Dodon condamnă „în cel mai categoric mod” iniţiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc. Potrivit șefului statului, acest lucru reprezintă „încă un pas pe calea suprimării statutului de neutralitate permanentă a R. Moldova şi a securităţii noastre naţionale”.

igor-dodon_kremlin

Igor Dodon. Foto: fb.com/dodon.igor

„Am convingerea că orice tentative de a crea careva subdiviziuni militare comune cu alte state, cu atât mai mult membre NATO, sunt categoric inacceptabile pentru un stat neutru, precum este R. Moldova. Semnarea unor acorduri difuze privind crearea de batalioane militarizate mixte constituie o încălcare directă a prevederilor Constituției R. Moldova.

Având în vedere faptul că astfel de inițiative, pe lângă inaugurarea oficiului NATO la Chişinău, invitaţiile permanente adresate Armatei Naţionale de a participa la exerciții militare organizate de blocul militar NATO, capătă un caracter sistematic, am cerut autorităților competente explicațiile de rigoare şi am dispus să fie luate toate măsurile în conformitate cu prevederile legale în raport cu persoanele care au admis astfel de acțiuni.

Legea Supremă a R. Moldova spune clar că R. Moldova este stat neutru. În calitatea mea de președinte și garant al Constituției, nu voi permite să fim implicaţi în jocuri geopolitice, care doar dăunează ţării noastre”, a scris Dodon pe Facebook.

Amintim că ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a declarat la Chișinău, după o întrevedere cu omologul său Eugen Sturza, că sprijină înființarea unui batalion mixt. „I-am propus ministrului Sturza modelul de cooperare româno-ungar”, a spus Fifor.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.