Ambasadorul UE la Chișinău: R. Moldova nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneția

Republica Moldova nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE în măsura în care să se poată spune că ele au fost respectate ca atare. De aceea, în relațiile moldo-comunitare au apărut pe parcursul anului trecut unele aspecte noi sub forma condițiilor politice pentru acordarea asistenței macrofinanciare. Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, a formulat această opinie în interviul acordat Agenției IPN, în cadrul căruia au fost analizate rezultatele realizării Acodrului de Asociere și Liber Schimb în anul 2017.

Peter Michalko

Peter Michalko. Foto: eba.md

„Poziţia Uniunii Europene în ceea ce priveşte modificarea Codului electoral, care a avut loc anul trecut, nu s-a schimbat. În opinia noastră, recomandările Comisiei de la Veneţia nu au fost respectate. Poate unele dintre ele au fost, dar cu siguranţă nu în măsura în care ar fi posibil să spunem că ele au fost respectate ca atare şi aceasta a și dus la poziţia comună a trei instituţii ale Uniunii Europene: Consiliul, Comisia şi Parlamentul, care au întrodus această precondiţionare politică în asistenţa noastră. Poziția respectivă s-a regăsit după aceasta în unul din paragrafele Memorandumului de înţelegere priivind asistenţa macrofinanciară care spune că asistenţa este şi condiţionată de către respectarea standartelor democratice, a principiilor și mecanismului politic multipartidist şi drepturilor omului, cu atenţie specifică pentru aplicarea legislaţiei electorale. Aceasta este şi un fel de exprimare a importanţei pe care o acordă UE valorilor pe care se bazează relaţia noastră şi care este pentru noi un element de bază în relaţia noastră”, a declarat șeful Misiunii UE la Chișinău.

În ansamblu, el a caracterizat anul ce s-a scrus drept „important” pentru relaţiile Uniunii Europene şi Republicii Moldova. „A fost un an întreg când au activat în plină forţă şi Acordul de Asociere, şi Acordul de Liber Schimb. Deci, pe o parte, a fost un an de consolidare a relațiilor, de susţinere activă a Republicii Moldova din partea Uniunii Europene, dar şi un an când am avut un dialog foarte deschis, sincer şi când au intrat în uz elemente noi pentru relațiile noastre. Mă refer la condiționarea poliitică pentru acordarea asistenței macrofinanciare, legată de procese politice sau mai concret de adoptarea noului sistem electoral, după ce nu au fost ascultate recomandările din partea Comisiei de la Veneţia şi OSCE. Dar, în general, cooperarea noastră a continuat, schimbul comercial creşte, au continuat să intre investiţii în Republica Moldova, chiar dacă nu în ritmul pe care ni l-am dori, de aceea sperăm că a fost şi un an de început de folosire din plin a capacităţilor oferite de către Acordul de asociere cu componentA sa importantă – Acordul de liber schimb”, a concluzionat ambasadorul Peter Michalko.

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, ,

6 răspunsuri

 1. Apropo de ce spune domnul ambasador ca nu sau respectat recomandariele daca real si vointa poporului conteaza nu? 800 000 de cetateni tot este o forta nu?

  Apreciază

 2. Acordul de asociere dintre RM și UE la moment e implementat în jur de peste 70%, dintre care mai bine de jumate sa realizat în 2 ani de zile de către actuala guvernare, iar din recomandările Comisiei de la Veneția, guvernarea a luat în considerare în jur de 90% !

  Apreciază

 3. el analizeaza neutru, au fost cateva puncte care au fost imposibil de adaptat la realitatile Moldovei, dar nici o guvernare nu poate merge impotriva vointei cetatenilor!

  Apreciază

 4. Italia tot a implementat sistemul mixt de vot, asa ca despre care recomandari e vorba?

  Apreciază

 5. Ele au fost respectate in proportie de 80%.

  Apreciază

 6. După părerea Ambasadorul UE la Chișinău, a fost un 2017 în care cooperarea dintre Moldova și UE a fost într-o continuă creștere și au fost mai multe plusuri, decît minusuri, totuși sperăm la un 2018 mai productiv.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.