Codreanu: „Este un moment potrivit pentru alegerea unui episcop de Bălți”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, originar din fostul județ Bălți, a vizitat joi, 8 februarie, sediul Episcopiei de Bălți, fostă de Hotin, din cadrul Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română).

Codreanu_episcopia Balti

Foto: Constantin Codreanu

Vizita a fost prilejuită de faptul că statul român, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, a sprijinit Episcopia de Bălți, alocându-i fondurile necesare achiziționării în 2017 a unui sediu în municipiul Bălți. Imobilul achiziționat urmează a fi reabilitat pentru a servi drept reședință a episcopului eparhiot care urmează a fi ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Deputatul Constantin Codreanu a fost întâmpinat de mai mulți preoți și credincioși în frunte cu Preacucernicul părinte protoiereu mitrofor Valeriu Cernei, vicar administrativ al Episcopiei de Bălți, care a trecut în revistă situația și problematica episcopiei, arătând un șir de soluții pe care clerul și păstoriții lor din eparhie le așteaptă din partea Mitropoliei Basarabiei și a Patriarhiei Române.

„Vă mulțumim din suflet pentru această vizită și pentru interesul pe care ni-l arătați ca instituție creștină și națională. Sunteți primul oficial român care trece pragul acestui sediu eparhial, pe care dorim să-l facem funcțional într-un timp cât se poate de scurt. Apreciem că ați abordat la tribuna Camerei Deputaților, în repetate rânduri, problemele Mitropoliei Basarabiei și, ca fiu al Episcopiei de Bălți, sperăm să ne susțineți în continuare în demersurile noastre de mai bună organizare a vieții bisericești în această parte a țării. Cunoașteți că sediul monumental al Episcopiei de Bălți, construit în stil neoromânesc de vrednicul de pomenire mitropolit Visarion Puiu pe când era episcop la Bălți, precum și Catedrala eparhială, sfințită în 2 iunie 1935, în prezența Regelui Carol al II-lea și a Principelui moștenitor Marele Voievod Mihai, au fost atribuite abuziv, de către Guvernul Republicii Moldova, structurii locale de ocupație canonică rusă. Acum însă, cea mai mare dorință a preoțimii și credincioșilor români din nordul Basarabiei este ca eparhia noastră să-și împlinească rostul canonic, într-o nouă etapă istorică, sub conducerea unui episcop eparhiot. Chiar ieri am discutat aceste aspecte la Chișinău cu Înaltpreasfințitul nostru Mitropolit Petru, care din 1995 este și Locțiitor al Episcopului de Bălți, întrucât urmează o apropiată ședință a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care ar putea examina și adopta o decizie posibilă cu privire la o mai bună organizare bisericească în cuprinsul acestei sfinte episcopii. Recent am marcat 25 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei și a Episcopiei Hotinului, actualmente de Bălți, iar foarte curând vom marca 100 de ani de la Unirea politică, dar și bisericească, a Basarabiei cu România. De aceea considerăm că este un moment potrivit pentru alegerea unui episcop de Bălți”, a spus părintele vicar administrativ.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut să puncteze: „Ne bucură faptul că Episcopia de Bălți a reușit să obțină sprijinul statului român pentru achiziționarea acestui sediu, care să-l primească într-un orizont foarte apropiat de timp pe noul episcop al acestei eparhii. Vă asigurăm de tot sprijinul nostru în demersurile către autoritățile de stat și bisericești de la București. Municipiul Bălți este ca mărime al doilea oraș al Basarabiei, de aceea este firesc să vă doriți adoptarea unei decizii de alegere a episcopului eparhiot. Preoții și credincioșii cu care am discutat pe durata acestei vizite, dar și cu alte ocazii, s-au referit la Preasfințitul Antonie de Orhei, pe care și-l doresc la cârma episcopiei. Salutăm această inițiativă a clerului și credincioșilor privind alegerea titularului Episcopiei de Bălți, fostă a Hotinului, și încurajăm Patriarhia Română să pună în aplicare prevederile statutare în acest sens. Îl cunoaștem de mulți ani pe Preasfințitul părinte Antonie. După alegerea sinodală, conform rânduielilor canonice, veți avea în noi un sprijin de nădejde pentru consolidarea și înflorirea acestui important așezământ bisericesc și național din nordul Basarabiei. Am pledat constant și vom pleda în continuare la tribuna Camerei Deputaților de la București cauza Episcopiei de Bălți în particular și a Mitropoliei Basarabiei în general. Vom insista în continuare ca statul român să mărească fondurile alocate clerului românesc din Basarabia, funcționării așezămintelor bisericești și desfășurării de activități spirituale și cultural-identitare”.

Amintim că Episcopia de Bălți, fostă a Hotinului, cuprinzând județele Bălți, Hotin și Soroca, a fost creată la 8 martie 1923, reactivată la 14 septembrie 1992 și înregistrată de către autoritățile de stat de la Chișinău la 17 decembrie 2004. Eparhia, ca sufragană a Mitropoliei Basarabiei, a fost condusă de Episcopii Visarion Puiu (1923-1935), Tit Simedrea (1935-1940), Partenie Ciopron (1941-1944) și Petru Păduraru (1992-1995), iar din octombrie 1995 îl are ca Locțiitor de Episcop pe Înaltpreasfințitului Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, până la alegerea unui nou titular de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

După întâlnirea cu preoții și credincioșii Episcopiei de Bălți, la noul sediu eparhial, deputatul Constantin Codreanu a vizitat biserica ”Pogorârea Duhului Sfânt” din satul Răzălăi, comuna Pepeni, raionul Sângerei, localitatea de baștină a Sfântului Mitropolit Iosif Naniescu al Moldovei.

În drum spre Răzălăi, deputatul Constantin Codreanu a făcut un popas în orașul Sângerei, unde a depus flori, în semn de profund omagiu, la bustul Sfântulului Ierarh Iosif Naniescu cel Milostiv și la bustul marelui istoric Nicolae Iorga ridicat în localitate cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei este primul român basarabean canonizat de Biserica Ortodoxă Română, la 5 octombrie 2017. Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv s-a născut în satul Răzălăi, ţinutul Soroca, la 15 iulie 1818, primind la botez numele Ioan, și a trecut la cele veșnice în ziua de 26 ianuarie 1902, după 27 de ani de vrednică păstorire a Mitropoliei Moldovei din Iași.Categorii:Actualitate

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.