Numărul cazurilor de scarlatină înregistrate la Chișinău a crescut în ultima lună

Peste 80 de copii din capitală au făcut scarlatină în luna ianuarie a acestui an. Medicii epidemiologi atestă o creştere de aproape două ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 48 de cazuri.

Medicina_medic

Foto: moldpres.md

Solicitat de Agenţie, medicul epidemiolog din cadrul Centrului Municipal de Sănătate Publică, Zinaida Ceban, a menţionat că scarlatina este o boală contagioasă care nu poate fi prevenită prin vaccinare şi revine periodic, în special în sezonul rece. “Anul trecut, în capitală au fost înregistrate 334 de cazuri de scarlatină, de 1,3 ori mai mult decât în 2016. Majoritatea bolnavilor au fost copii, circa 70 la sută cu vârste de până la şase ani”, a spus Ceban.

Potrivit sursei citate, infecţia afectează în mare parte copii care frecventează grădiniţa, ei fiind cei mai expuşi factorilor ce favorizează boala, precum aglomeraţia și lipsa aerisirii. „În general, în oraşe se atestă un număr mai mare de îmbolnăviri decât în sate, în mare parte, datorită numărului sporit al populaţiei, dar şi a aglomeraţiei din transportul public”, a adăugat Ceban.

Epidemiologul a menţionat că angajaţii instituţiilor preşcolare din capitală au fost atenţionaţi să menţină curăţenia şi să facă aerisirea grupelor, iar în cazul apariţiei primelor bănuieli că un copil ar putea avea scarlatină să anunţe părinţii şi medicii pentru a-l izola. „Până în prezent nu am avut cazuri de îmbolnăvire în masă, însă măsurile profilactice trebuie efectuate în toate instituţiile preşcolare şi şcolare, mai ales în lunile de iarnă. În cazul depistării unui bolnav, conducerea instituției de învățământ urmează să-l izoleze și să facă dezinfecții. După care, timp de şapte zile, grupul de copii cu care a interacționat se va afla în vizorul medicilor”.

Specialistul în sănătate a solicitat părinţilor să fie foarte atenţi şi să nu practice automedicaţia atunci când bănuiesc că copilul ar suferi de scarlatină, deoarece boala poate da complicaţii la inimă, rinichi şi articulaţii, iar în timp poate provoca şi reumatismul.

Scarlatina este o boală infecto-contagioasă a copilăriei, întâlnită mai frecvent sub vârsta de 10 ani. Se caracterizează prin debut brusc cu febră, alterarea stării generale, angina streptococică şi erupţii cutanate, în special pe obraji. Boala este determinata de acţiunea unei toxine eliberate de către streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, strănut, ras, vorbit, de la bolnavii cu angina streptococica sau purtătorii sănătoşi de streptococ beta-hemolitic nivelul orofaringelui.

MoldpresCategorii:Societate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.