Procuratura a reuşit investigarea a doar jumătate din frauda bancară, iar o decizie definitivă în dosarul în care este vizat primarul de Orhei, Ilan Shor, ar urma să fie emisă în acest an. De această părere este şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. Declaraţia a fost făcută la emisiunea „Moldova în Direct”, de la postul public de televiziune.

viorel-morari

Viorel Morari. Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Potrivit şefului Anticorupţie, raportul Kroll a fost solicitat pentru a ajuta instituţiile de drept din ţară la identificarea beneficiarilor finali ai furtului de la cele trei bănci, dar şi pentru a putea fi mai ușor recuperate fondurile fraudate.

„Unul dintre succesele privind investigarea fraudei bancare este dosarul Shor. Nu sunt prea mulţumit personal de rezultatele în prima instanţă, procurorii i-au incriminat 4,5 milioane care au fost obţinuţi fraudulos din toate cele trei bănci, cazul Filat, cazul Rusu, compania Caravita, condamnări definitive, cazul Platon care i s-a încriminat însuşirea a peste 869 de milioane lei din cadrul Băncii de Economii (BEM). Care este coeficientul de documentare, investigare a acestei fraude şi cât ne-a mai rămas? Nouă ne-a rămas recuperarea, după mine, încă vreo 50%”, a declarat Viorel Morari.

Şeful Procuraturii Anticorupţie crede că până la sfârşitul anului instanţele naţionale vor emite o decizie în dosarul în care este vizat primarul de Orhei, Ilan Shor.

„Când am putea să avem o sentinţă în acest dosar, anul acesta cu o condamnare a primarului de Orhei? Eu personal consider că da. Ce depinde de procurori noi am întreprins toate măsurile posibile să urgentăm examinarea cauzei la faza urmăririi penale, dar şi la instanţa de judecată. Da, trebuie să înţelegem că şi procurorii au anumite competenţe limitate, nu pot influenţa, face controale la tergiversarea dosarului, unicul fapt ce îl putem face este de a solicita, de a urgenta”, a menţionat Viorel Morari.

În iunie 2017 Ilan Shor a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis. Ieri, avocatul britanic James Ramsden, care îi reprezintă interesele, a prezentat un rezumat al propriului raport privind scandalul bancar din Moldova și „presupusa implicare” a lui Ilan Shor. Potrivit lui, Shor a cooperat cu ancheta privind colapsul BEM din 2014 și a declarat că până în august 2013, banca era controlată de fostul premier Vladimir Filat, care a fost implicat în administrarea acesteia. Însă, potrivit lui, rapoartele realizate de Kroll nu au analizat acest aspect și nici deciziile dubioase din 2009. Ramsden mai spune că drept urmare avem o mare exagerare privind frauda bancară și inegalități din cauza raportărilor eronate.

Reclame