Un grup de specialişti în energetică, gata să-l contrazică pe Pavel Filip

Un grup de specialişti în domeniul energetic sunt gata să demonstreze la audierile publice că tariful la gazele naturale pentru consumatori poate fi redus cu 30%.

aragaz_gaze naturale

Foto: capital.ro

Solicitat de Infotag, unul dintre experţii grupului a spus că la audierile publice, Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) i se va prezenta o analiză care arată că există toate premisele pentru reducerea tarifului cu 30%, dar nu mai puţin.

„Sperăm că autoritățile nu îşi vor încălca promisiunile referitor la audierile publice deschise cu privire la reducerea tarifului la gazele naturale și nu vor recurge la diverse trucuri pentru a face acest proces închis și netransparent”, a spus sursa.

Experții care insistă asupra reducerii tarifului la gaze cu 30% au menţionat că trebuie să treacă 15 zile din momentul în care directorul „Moldovagaz” a solicitat autorității de reglementare reducerea tarifului.

„În acest răstimp, ANRE este obligată să ia examineze şi alte propuneri cu calcule detaliate și cifre care confirmă posibilitățile de reducere a tarifelor. Având în vedere propunerile pe care le are, vor fi organizate audieri publice pentru a examina ofertele disponibile”, a spus expertul.

Potrivit lui, în cererea „Moldovagaz” de reducere a tarifelor este indicat faptul că, potrivit calculelor operatorului pieței gazului, tariful ar trebui să fie redus rațional cu 11,7%.

Recent, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că tarifele la gaze pentru consumatorii finali ar putea fi reduse în medie cu 20%. Drept argument el a numit reducerea preţului de achiziţie a gazelor şi aprecierea leului în raport cu dolarul SUA.

ANRE a revizuit ultima dată tarifele la gazele naturale în ianuarie 2016, micșorându-le cu 10,8%, de la 6222 lei pentru o mie de metri cubi până la 5545 lei. La calcularea tarifelor, ANRE a ținut cont de prețul mediu de achiziție a gazelor rusești în 2016 în mărime de $199,72 pentru o mie de metri cubi și cursul de 21 lei pentru un dolar american.

Potrivit regulamentului, autoritatea de reglementare este obligată să revizuiască tariful, dacă rata de schimb a monedei naționale s-a modificat cu cel puțin 5%, la fel și costul gazului achiziționat. De atunci, leul s-a apreciat cu aproape 20%, iar prețul de achiziție pentru gazul rusesc a scăzut până la $174 pentru o mie de metri cubi.Categorii:Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.