Una dintre cele mai puțin transparente instituții de stat din R. Moldova

Președinția Republicii Moldova se află printre instituțiile cel mai puțin transparente din punct de vedere financiar, arată un studiu al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”. Potrivit experților, modul de evidență în documentele bugetare a resurselor destinate respectivei instituții nu cuprind toate cheltuielile legate de activitatea ei, ceea ce nu permite o reflectare a resurselor financiare obiectivă, transparentă și efectivă.

Presedintia_Moldova

Foto: tribuna.md

Expert-Grup constată faptul că, începând cu 2008, cheltuielile Aparatului Președintelui au fost într-o ușoară tendință de diminuare, iar pentru anul 2018 se planifică o creștere a acestora. Studiul scoate în evidență faptul că în 2017 cheltuielile cu Președinția au crescut cu 10%, transmite IPN. Cele mai mari creșteri sunt înregistrate la categoria servicii. În particular, pentru deplasări în afara țării, transport, servicii editoriale și protocol. Cheltuielile legate de reședința de la Condrița și Holercani, cele legate de transport, pază etc. sunt reflectate parțial.

Experții scot în evidență faptul că o parte dintre cheltuieli, care sunt efectuate de către alte instituții către Președinție, nu figurează la cheltuielile destinate acestei instituții. Potrivit Expert-Grup, pentru aranjamente florale, Aparatul președintelui Republicii Moldova a cheltuit aproape 31 de mii euro, iar lipsa informațiilor de acest tip poate duce la discuții despre eficiența utilizării banului public. Totodată, se poate observa că cheltuielile non-personal au avut o tendință generală de creștere, după 2013 ponderea acestora practic s-a dublat.

Pe site-ul Președintelui Republicii Moldova lipsesc informațiile despre achiziții. La fel, se constată că raportul de activitate prezentat de către președintele Republicii Moldova nu conține legătura dintre activități și cheltuieli, dar nici rezultatele obținute în urma activității acestuia.Categorii:Actualitate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.