După ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat înregistrarea grupului de iniţiativă privind referendumul de anulare a votului mixt, duminică, 11 februarie, mai mulţi activişti civici au mai aprobat unul.

Vot mixt

Captură video: privesc.eu

Peste 800 de participanţi au votat, la şedinţa de constituire, iniţierea procedurii de colectare a semnăturilor, la nivel naţional. În zilele următoare ei urmează să facă demersurile necesare către CEC, pentru înregistrare. Ca şi data trecută, simbolul întrunirii a fost mărţişorul.

La şedinţa de constituire, participanţii au votat crearea Biroului executiv şi au ales conducerea. Ei îşi doresc ca referendumul naţional să aibă loc până la alegerile parlamentare din 2018.

„Noi vom participa activ la colectarea a sute de mii de semnături a cetăţenilor noştri şi atunci vom demonstra acestui regim că ţara este împotriva lor şi acestui sistem mixt”, a declarat membra grupului de inițiativă, Elena Grițco.

„Dacă vă încăpăţânaţi şi nu ne înregistraţi şi mai departe, şi nu ne permiteţi să ne exercităm dreptul, noi o să ne adunăm iară şi iară”, a spus secretarul grupului de inițiativă, Valeriu Pașa.

Amintim că pe data de 12 ianuarie curent CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ privind anularea sistemului de vot mixt. Membrii Comisiei Electorale şi-au argumentat decizia printr-o serie de încălcări regulamentare, admise la constituirea grupului de iniţiativă.

Anterior, Comisia de la Veneţia a emis un aviz privind schimbarea sistemului electoral, prin care s-a sugerat să nu fie făcute modificări în legislaţie cu cel puţin un an înainte de alegeri.

Între timp, sondajele de opinie arată că tot mai mulţi moldoveni susţin votul mixt. În noiembrie, datele Institutului Republican Internaţional din Statele Unite ale Americii au arătat că 51 la sută dintre intervievați sunt pentru trecerea la sistemul electoral mixt, cu opt la sută mai mult decât în luna martie. Un alt sondaj, realizat de IMAS, spune că 45% dintre cei chestionaţi au o părere proastă despre iniţiativa de a organiza un referendum pentru anularea votului mixt şi doar 38 % au declarat că sunt pentru organizarea plebiscitului.

trm.md

Reclame